Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.12.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Svetac ne sme ni na pozivnicu!

U Leposaviću juče nije održana konstitutivna sednica Skupštine opštine koju je "potpuno neutralnim pozivom" sazvao gradonačelnik Dragan Jablanović. Okupljenim odbornicima (sve Srbi, osim jednog Bošnjaka) on je objasnio da se sednica odlaže zbog proceduralnih razloga, na intervenciju Prištine i uz saglasnost sa EU, a da bi nova trebalo da se održi 26. decembra.

Ima li izlaza: Kosovska Mitrovica
 

Odbornicima je kazao i da je Priština tražila da se sve konstitutivne sednice na severu organizuju i održe u koordinaciji i uz učešće kosovskog Ministarstva za lokalnu samoupravu, kao i da na pozivnicima i drugim dokumentima bude istaknut logo države Kosovo.

Evropski novac za Sever

Evropska komisija odobrila je juče paket od 23,5 miliona evra iz pretpristupnih fondova namenjen razvoju srpskih opština na Kosovu, a najveći deo ove sume otići će opštinama na severu, saopšteno je juče iz sedišta EU. Zajedno sa 15 miliona koji su izdvojeni u oktobru, evropska pomoć za infrastrukturne projekte i razvoj institucija iznosi ukupno 38,5 miliona evra, navodi se u saopštenju EK i naglašava da ova sredstva nisu deo pomoći Kosovu, koja iznosi 70 miliona evra.

Narednih dana, kako je naglasio Jablanović, biće održane konsultacije gradonačelnika i odbornika drugih opština na severu i jugu Kosova u kojima Srbi imaju većinu sa Beogradom i Briselom. Tek posle toga će biti doneta odluka kako će biti sazvane i kako će se organizovati konstitutivne sednice. Dodao je da ne može da se bavi poslovima bezbednosti i daje garancije predstavnicima Prištine jer nema ni vojsku ni policiju pod svojom kontrolom, već je to posao KPS-a, Euleksa i Kfora.

Ministar za KiM Aleksandar Vulin bio je juče u Leposaviću, ali se nije pojavio u sali gde je trebalo da se održi konstitutivna sednica Skupštine opštine. Dok je Jablanović odbornicima objašnjavao razloge zbog kojih se odlaže sednica, Vulin je sedeo u njegovoj kancelariji, a potom je otišao u Zubin Potok gde je takođe zakazana konstitutivna sednica Skupštine opštine.

Iz istih razloga kao i u Leposaviću, i u Zubinom Potoku je odložena već zakazana sednica.
 

Susret sa Tačijem

Iako se Hašim Tači pohvalio na Fejsbuku da se sastao sa novoizabranim gradonačlnicima različitih etničkih grupa i da se susret sa nekima od njih do pre godinu dana "nije mogao ni zamisliti", Srbi to demantuju.
Čelnici liste Srpska naglašavaju da do takvog sastanka sigurno neće doći sve dok se ne konstituišu opštinske skupštine i Zajednica srpskih opština koja će definisati sve aspekte saradnje s Prištinom.

Problemi s Prištinom počeli su još pre neki dan, kada su poslate pozivnice za održavanje konstitutivne sednice opštine Kosovska Mitrovica. Mada većina još nije formirana, gradonačelnik Krstimir Pantić prosledio je pozivnice s logom Svetog Dimitrija, zaštitnika tog grada, što je šefici pregovaračkog tima Editi Tahiri, koja je obrazovana po američkim školama, ličilo na Cara Lazara, pa se žalila Briselu. Smetalo joj je i to što uz zaglavlje "SO - Kosovska Mitrovica" stoji i reč Kosovo praćena zvezdicom, a u fusnoti se pojašnjava da je "naziv bez prejudiciranja statusa i u skladu s Rezolucijom SV UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova".


Priština je zapretila Srbima da ako ne budu poštovali Briselski sporazum, njihova vlast neće biti legitimna.
 

Inače, pre formiranja opštinskih skupština, Ministarstvo za lokalnu samoupravu Kosova pozvalo je odobornike sa severa na konsultacije u južnu Mitrovicu. Kako tvrde predstavnici liste Srpska, niko njihov nije bio na ovim konsultacijama, ali je bilo nekoliko odbornika Srba iz drugih partija. Takođe, na severu KiM nema reakcija na poziv premijera Ivice Dačića da Srbi učestvuju na predstojećim parlamentarnim kosovskim izborima, dok su južno od Ibra razmišljanja na ovu temu podeljena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online