Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 07.01.2013.
01:05
J. L. Petković - Vesti A

Nikoliću za Božić ne daju na Kosovo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić neće provesti Božić u Gračanici jer, kako kaže, ne želi da mu Priština određuje da li ide ili ne. S druge strane, zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči tvrdi da je Nikoliću vlada Hašima Tačija stavila zabranu da taj verski praznik dočeka sa vernicima u jednoj od najvećih pravoslavnih svetinja.

Praznik bez predsednika: Tomislav Nikolić

- Ne idem za Božić u Gračanicu. Neću da mi Priština odlučuje da li mogu da idem na naše Kosovo. Očigledno je da Euleks čeka da vlasti u Prištini to dozvole -rekao je Nikolić, dodavši da će zbog toga morati da promeni svoj stav prema Euleksu, kao i prema Briselu.

Predsednik Nikolić, koji tvrdi da mu dozvolu za odazak na KiM nisu davali ni dok je bio predstavnik opozicije, smatra da je misija EU još jednom pokazala da nije statusno neutralna kako se predstavlja, već da radi onako kako im Priština kaže.


Dok je Euleks u petak tvrdio da su oni pogrešna adresa za dozvole za posete, Tačijev zamenik Hajredin Kuči izjavio je da su institucije Kosova te koje nisu dozvolile predsedniku Srbije da poseti KiM 7. januara. Kosovski političar je objasnio da će Nikolić moći da dođe jedino ako se obezbedi reciprocitet, odnosno kada se liderima Kosova omogući poseta Albancima u Preševskoj dolini. Kuči je još rekao da je ta odluka doneta nakon konsultacija sa međunarodnim partnerima.

A, šta da nema Euleksa?

Borislav Stefanović ocenjuje da nova vlada tek sada uviđa da su kritike upućivane na račun vlade DS-a bile neosnovane.
- A, zamislite samo da nema Euleksa? Kome bi u opšte uputili zahtev za dozvolu posete? Da li bi slali direktno Bajramu Redžepiju, ili bi Dačić zamolio Tačija da dozvoli Nikoliću posetu. Naravno da ne bi! Problem je što je većina nadležnosti Unmika preneta na privremene kosovske institucije, i što sada gde god se okrenu su zidovi.

 

- Ako Kuči kaže da se konsultovao sa takozvanim ambasadorima, verovatno misli na američkog predstavnika s obzirom na to da nije interes Brisela koji je u ulozi posrednika i visoke predstavnice Ketrin Ešton da stvaraju incidentne situacije koje mogu da poremete i ometaju dijalog. S druge strane, evidentno je da Prištini nikako ne odgovara to što je Beograd iz pasivne prešao u aktivnu pozicije i što im je jasno da dijalog ne može da se zadrži na tehničkom nivou, već da mora da se pređe na ozbiljan politički nivo koji podrazumeva i razgovor o konačnom rešavanje statusa Kosmeta.

- Njima to ne odgovara, jer već godinama pričaju kako je nezavisnost završena stvar, i zato i rade ovakve stvari ne bi li isprovocirali Beograd da uradi nešto ishitreno - kaže Milovan Drecun, predsednik odbora za Kosovo i Metohiju skupštine Srbije.


I posete bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadić Visokim Dečanima za prošle božićne praznike takođe su do pred sam put licitirane i praćene negodovanjem pojedinih predstavnika vlasti u Prištini.

Liturgija u Dečanima
 


Bivši pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović, podseća da je "svaka poseta predsednika praćena velikim frustracijama, bilo je demonstracija, kamenovanja, svačega..."

Čudna uloga

Uloga Euleksa u ovom slučaju je u najmanju ruku čudna. Dok, portparol Euleksa Irina Gudeljević, tvrdi da se ta misija ne nalazi u lancu odlučivanja o tome kome se odobrava ili odbija ulazak na Kosovo, već da se zahtev za ulazak srpskih zvaničnika na Kosovo daje se specijalnom predstavniku Evropske unije u Beogradu, "Vestima" su u Vladi Kosova potvrdili da su upravo od misije Euleks dobili zahtev.
- Od Euleksa je stigao zahtev za posetu, i na taj zahtev je odgovoreno - kaže izvor "Vesti".
Zanimljivo da je posle izjave date prištinskom "Ekspresu", listu čiji je jedan od osnivača pomoćnik kosovskog ministra inostranih poslova Petrit Seljimi, Hajredin Kuči isključio telefon za medije.


- Ovo su vrlo loše vesti. Ali, ne treba kriviti međunarodne sagovornike i Euleks koji Prištini prosleđuju zahteva naših zvaničnika, a zatim moraju da na njih utiču da te posete odobre. Eto, pokazali su koliko ljudskosti imaju kada ne dozvoljavaju dolazak ni za jedan od najvećih verskih praznika. Ali, nije ništa novo kada je reč o odnosima privremenih institucija na Kosovu ka Beogradu - kaže Stefanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.01.2013. 09:10
Nebi mu ni ja dao da dodje na KosMet. Izdajnicima je zabranjem ulaz u nasu zemlju.
Ponedeljak 07.01.2013. 15:31
I ti zelis da postavis trajno resenje za buducnost naseg KosMeta a nesmes da odes za rozdenstvo Hrista u Gracanicu,kao predsenik Srbije xxaxaxaxaxaxaxa. I sad gledas da operes obraz.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online