Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 31.12.2012.
13:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Imovina Dečanima, a ne Šiptarima

Visoki Dečani dobili su, u formi sudskog poravnanja, spor koji su u dva odvojena postupka pred opštinskim sudovima u Peći i Dečanima, protiv manastira još 2000. godine pokrenula društvena preduzeća, Apiko i Ilirija.

Odbranili svoje: Iguman Sava pred Visokim Dečanima
 

Reč je o delu zemljišta koje je posle Drugog svetskog rata u komunističkom režimu SFRJ oduzeto manastiru i dodeljeno pomenutim firmama i one ga uknjižile kao svoj posed, ali je zemljište 1997. godine odlukom Vlade Srbije vraćeno.


Podsećanja radi, manastir Visoki Dečani, kojeg je između 1327. i 1335. godine sagradio Stefan Dečanski, imao je prema katastarskim podacima od pre Drugog svetskog rata 808 hektara zemlje (208 hektara obradive zemlje i 600 hektara šume). Posedi su se nalazili u neposrednoj blizini manastira i na području ondašnjih srezova - podrimskog, đakovičkog, pećkog i istočkog.

Vraćeni kuća i hotel

Zajedno sa zemljom, "manastiru se vraća i celokupna nepokretna imovina podignuta na tom zemljištu". Reč je o bivšoj pčelarskoj zadruzi Apiko i jednom omanjem hotelu (u dosta ruiniranom stanju), hotelu Visoki Dečani. U samim Dečanima, manastiru je vraćena jedna stara kuća u centru mesta. Posle ove odluke, manastir Dečani uspeo je da reguliše ovo pitanje na lokalnom nivou i dobio je odgovarajuće katastarske dokumente.

Međutim, 28. juna 1946. odlukom Izvršnog oblasnog komiteta za Kosmet, oduzet je najveći deo manastirskog poseda. Visokim Dečanima ostavljeno je na korišćenje samo 30 hektara obradive zemlje na različitim lokacijama (često na prostorima gde su se već naselili doseljenici iz Albanije) i 30 hektara šume u okolini manastira. U okviru obradive zemlje manastiru je ostavljen vinograd u Velikoj Hoči, koji je po predanju zasadio sam sveti Stefan Dečanski.


Manastir se vlastima SFRJ uzalud žalio. Odluka Izvršnog komiteta je sudski potvrđena i Visoki Dečani su ostali bez svog imanja, koje je komunističkim dekretima prelazilo u posed islamskih institucija, raznih preduzeća, čak i u vlasništvo pojedinih albanskih komunističkih funkcionera.


Sadašnji dečanski iguman Sava svojevremeno je objasnio da je zbog opasnosti da se oduzeto manastirsko imanje i objekti podignuti na njemu privatizuju i time zauvek onemogući povratak manastirske zemlje, 1997. bratstvo Visokih Dečana je tražilo od Vlade Republike Srbije da se manastiru vrati barem deo imanja, prvenstveno one parcele koje su od posebnog značaja za manastir.

Reč je o oko 25 hektara u neposrednoj blizini manastira. Vlada Srbije je pozitivno odgovorila na ovaj zahtev, ali pošto nije bio usvojen zakon o integralnom povratku imovine verskim zajednicama, doneta je odluka kojom Vlada Republike Srbije daje manastiru Visoki Dečani "na trajno i nepovratno korišćenje zemlju koja se trenutno nalazi u državnom vlasništvu - pošto je ista ranije bila u vlasništvu manastira".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.12.2012. 13:14
Какви судови??? Косово и Метохија је Србија!!!!!!!!!!!!!! Само српски судови су надлежни за ту територију! Протераћемо шиптарске убице и екстреме!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online