Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 11.12.2012.
15:48
rts rs A

Srbija opet bez datuma?

Šefovi evropskih diplomatija još nisu uspeli da se dogovore o datumu za početak pregovora sa Srbijom o članstvu u EU, kaže ministarska spoljnih poslova Kipra Erato Kozakou Markulis, javlja izveštač RTS-a. Konačna odluka o tome biće doneta u poslepodnevnom delu rada Saveta, napominje Markulisova.

 Šefovi diplomatija EU ne mogu da se dogovore
 

Kako saznaje RTS, za zemlje koje ne priznaju Kosovo sporan je deo zaključaka u kojem se navodi da Savet "pozdravlja" studiju o izvodljivosti Evropske komisije o Kosovu. Umesto toga, oni traže neutralnu formulaciju da su "primili k znanju".

Na popodnevnom delu sastanka koji počinje oko 15.00 ministri će tražiti kompromisnu formulaciju koja će uvažiti napredak u dijalogu Beograda i Prištine i biti prihvatljiva za sve zemlje članice.

Savet ministara spoljnih poslova zemalja EU trebalo bi tokom današnjeg dana da usvoji zaključke koji se, između ostalog, tiču i evropskih integracija Srbije, a spor među članicama Unije nastao je zbog formulacije u kojoj će biti pomenut datum za početak pregovora, odnosno zbog toga da li će datum uopšte biti pomenut.

 

Zemlje koje se oštro protive pominjanju bilo kakvog roka, pa i uslovnog, jesu Nemačka, Velika Britanija i Holandija, dok Austrija, Italija, Kipar, Češka i Bugarska, smatraju da Srbija zaslužuje nagradu zbog ispoljene dobre volje u dijalogu i uspešnog početka sprovođenja sporazuma o integrisanim prelazima.

Ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozakou Markulis rekla je da šefovi evropskih diplomatija još nisu uspeli da usaglase stavove o datumu za početak pregovora sa Srbijom o članstvu u EU, ali i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Kosovu. To ostaju jedine otvorene stavke zaključaka koje bi Savet ministara trebalo danas da usvoji.
 

Kako javlja izveštač RTS-a, Markulisova, koja predsedava današnjem sastanku u Briselu, rekla je novinarima da će konačna odluka o tome biti doneta u poslepodnevnom delu rada Saveta i da očekuje da će još jednom biti potvrđena opredeljenost proširenju EU.

"Juče smo imali diskusiju na temu Zapadnog Balkana i ona će biti nastavljena danas. Manje ili više, zaključci su već dogovoreni na ambasadorskom nivou, ali ostaje još nekoliko pitanja da bude rešeno", istakla je Markulisova.

Prema njenim rečima, sporna su dva paragrafa "u vezi sa Srbijom i sa Kosovom o kojima još treba diskutovati".

Diplomatski izvori prenose da se Španija i druge zemlje koje ne priznaju Kosovo snažno protive simetričnom pristupu Srbiji i Kosovu u nacrtu zaključaka. Sadašnji tekst pominje da bi u slučaju napretka u dijalogu u junu 2013. godine Srbija mogla da započne pregovore o članstvu, a Kosovo pregovore o SSP.

Takav pristup "jedan korak za Srbiju, jedan korak za Kosovo" ostaje glavna tačka neslaganja između zemalja koje ne priznaju i onih koji podržavaju nezavisnost Kosova.

Izvor blizak kiparskom predsednistvu ne isključuje mogučnost da odluka o preostalim spornim pitanjima budu prepuštena šefovima država i vlada na samitu u četvrtak i petak, ako ministri danas ne postignu dogovor.

Osim Kosova i Srbije, nema saglasnosti ni o otvaranju pregovora sa Makedonijom čemu se protivi Grčka.

Češki ministar Karel Švarcenberg izjavio je da se nada da će Srbija biti "nagrađena za ogroman napredak koji je učinila u dijalogu sa Kosovom", a bugarski ministar Mladenov da je potrebno poslati "ozbiljan politički signal Srbiji".

"Ali, optimistična sam da ćemo još jednom potvrditi našu posvećenost procesu proširenja koji je jedan od najefikansijih oruđa za promovisanje mira, demokratije i vladavine prava", navela je kiparska šefica diplomatije.

Podršku Srbiji i inicijativi da se u zaključcima Saveta odredi kao datum otvaranja pregovora jun 2013. godine pružili su, uoči konačne odluke, a uz Austriju, Italiju i Kipar, i šefovi bugarske i češke diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Češke Karel Švarcenberg poručio je da se nada takvom scenariju jer je "Srbija napravila ogroman napredak u razgovorima sa Kosovom i zaslužuje da bude nagrađena".

I njegov bugarski kolega Nikolaj Mladenov istakao je da je zbog vidljivog napretka potrebno dati politički signal i podstrek "Srbiji i Kosovu".

"Treba da se pokaže da je evropska perspektiva moguća kako za Beograd tako i za Prištinu", naveo je Mladenov.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.12.2012. 16:18
Волео би да извисимо па да онда видимо њушке наших еврофила.
Utorak 11.12.2012. 18:40
okrenut se ruskom savezu dok nas jos hoce posle ce biti kasno a eu pokazat golu prdaru i nek nas poljube u nju
Utorak 11.12.2012. 19:21
A joj ljudi moji, braco Srbi?! Opet su iz Brisela, izdajnickim vlastima u Beogradu shuknuli kurac! Dokle su vise spremni glupavi, retardirani Beogradski vlastodrzci da nas ponizavaju? Dokle vise sa silovanjem Srbije? NECEMO U EU, HOCEMO KOSOVO I METOHIJU ! ! !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online