Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 18.11.2012.
14:51
Beta A

Pomen žrtvama Oluje, došao samo Đilas!

Parastos ubijenim Srbima u akciji hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine služen je danas u Crkvi svetog Marka u Beogradu u prisustvu više stotina građana.

Episkop Atanasije Rakita: Zanemeo kada je video da se drži misa za generale
 

Porodice stradalih Srba okupile su se kako bi izrazile nezadovoljstvo presudom Haškog suda da se oslobode hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Parastos je služio episkop Atanasije Rakita, a među okupljenim građanima u Crkvi svetog Marka, bio je i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Episkop je tokom parastosa kazao da je zanemeo kada je čuo "kako sluge božjeg oltara po sveštenim odorama kažu da su ona dvojica (Ante Gotovina i Mladen Markač) išli stopama Isusa Hrista".

"Braćo i sestre, čovek je u nedoumici šta da misli i oseća i kako da ponovo živi u ovakvom svetu. Oni koji mogu da slave Oluju, mogu i da je ponove", rekao je episkop Atanasije Rakita.

"Mnogi od tih slavljenika izjavljuju da su svi oni Gotovina i Markač", rekao je on.

Misa za hrvatske generale u Zagrebu: Katedrala puna ljudi
 

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača neće sigurno doprineti pomirenju i normalizaciji odnosa sa Hrvatskom.

"Sada može još više da se pogorša položaj Srba koji se su ostali tamo", rekao je Budimir i dodao da je odluka Haškog suda doneta zbog "čistog" ulaska Hrvatske u EU.

On je kazao da je ta odluka razočarala Srbiju i Srbe i udaljila je od puta ka EU.

Apelaciono veće Haškog tribunala u petak je oslobodilo hrvatske generale krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora.

U hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja" iz Hrvatske je proterano više od 200.000 Srba. Nema preciznih podataka o žrtvama, a, prema nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske "Oluja" nestalo je 1.805 ljudi. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila.

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.11.2012. 14:55
Jasan dokaz kakva je sprska politicka elita, narod im je dobar samo kada treba da glasa i da im daje vlast. Narode, pamet u glavu. Kod sledecih izbora setite se kako se svako od njih ponasao tokom ovih dana.
Nedelja 18.11.2012. 15:01
Ta Odluka tog Dilasa da dodje to samo zbog toga sto hoce da opere malo svoj Imidz!!Inace je on i njegova izdajnicka PArtija(DS) radili na unistavanju i infiltraciji Srbije!!
Nedelja 18.11.2012. 15:06
Hrvati su skočili u vis, jer misle da više nema zločina. Ima ga, ima, ali vas je sud oslobodio od udruženog, a ovu dvojicu da nisu krivi. Ostaje i dalje vrlo težak, eto sada, ne udruženi zločin, koji je isti, veliki i neoprostiv. Srbi su poubijani, proterani, kamenovani i čak avionima napadani u kolonama. Kuće su popaljene, a koliko ih je samo stradalo, izvam Krajine, po hrvatskim gradovima, Zadar, Split, Zagreb, Osijek i neka oproste gradovi koje nisam spomenuo. Vidite Hrvati, nije to ništa nestalo sa ovom sramnom presudom. Znate to i vi i vaš predsednik, bez obzira šta ovih dana izjavljuje. Čudim se samo našim političarima i vođama države Srbije da ih na ovaj način nisu podsetili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online