Nedelja 18.11.2012.
14:51
Beta

Pomen žrtvama Oluje, došao samo Đilas!

Episkop Atanasije Rakita: Zanemeo kada je video da se drži misa za generale
 

Porodice stradalih Srba okupile su se kako bi izrazile nezadovoljstvo presudom Haškog suda da se oslobode hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Parastos je služio episkop Atanasije Rakita, a među okupljenim građanima u Crkvi svetog Marka, bio je i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Episkop je tokom parastosa kazao da je zanemeo kada je čuo "kako sluge božjeg oltara po sveštenim odorama kažu da su ona dvojica (Ante Gotovina i Mladen Markač) išli stopama Isusa Hrista".

"Braćo i sestre, čovek je u nedoumici šta da misli i oseća i kako da ponovo živi u ovakvom svetu. Oni koji mogu da slave Oluju, mogu i da je ponove", rekao je episkop Atanasije Rakita.

"Mnogi od tih slavljenika izjavljuju da su svi oni Gotovina i Markač", rekao je on.

Misa za hrvatske generale u Zagrebu: Katedrala puna ljudi
 

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača neće sigurno doprineti pomirenju i normalizaciji odnosa sa Hrvatskom.

"Sada može još više da se pogorša položaj Srba koji se su ostali tamo", rekao je Budimir i dodao da je odluka Haškog suda doneta zbog "čistog" ulaska Hrvatske u EU.

On je kazao da je ta odluka razočarala Srbiju i Srbe i udaljila je od puta ka EU.

Apelaciono veće Haškog tribunala u petak je oslobodilo hrvatske generale krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora.

U hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja" iz Hrvatske je proterano više od 200.000 Srba. Nema preciznih podataka o žrtvama, a, prema nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske "Oluja" nestalo je 1.805 ljudi. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila.

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece.

2024 © - Vesti online