Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.08.2018.
00:50
D. Dekić - Vesti A

Pogrom još bez kazne

Srbija već pune 23 godine tuguje, a Hrvatska slavi svoju vojnu akciju "Oluja" kojom je 4. avgusta 1995. proterano četvrt miliona Srba, 1.856 ubijeno, a njih 836 se vode kao nestali. Parastos ubijenima služen je u beogradskoj Crkvi Svetog Marka i širom Srbije, kao i u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Tanjug
Pomen u Crkvi Svetog Marka u Beogradu

Centralna manifestacija povodom Dana sećanja na ubijene i prognane Srbe održana je u Bačkoj Palanci.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić naveo je da više nikad neće biti nikakvih "Oluja" za Srbe zato što su Srbi i da će Srbija stajati uz svoj narod i neće dozvoliti da ga neko progoni, ponižava i ubija.

Bez poziva na osvetu

- Srbija se menja. U proteklih 18 godina nismo razumeli i plašili se da kažemo da je to zločin, pogrom, a danas smemo. Srbija je u ime svih progovorila, bez trunke mržnje, bez poziva na osvetu, bez želje osim za istinom i pravdom - kazao je Vučić i istakao da je svaki zločin večan i ne može da se opravda i zaboravi, a najmanje da se slavi.

- Hrvatska je htela zemlju bez Srba, jer su razarali hrvatsko nacionalno biće. Ako to nije namera, šta je? Ako to nije etničko čišćenje, šta je? Ako to nije zločin zbog krvi, nacije i vere, kako zločin izgleda - zapitao je Vučić i dodao da odgovore ne zna, ali zna da oni slave, a da nikoga bar iz puke pristojnosti za taj zločin nisu kaznili i neće.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je stradanje u "Oluji" bilo olujno, a da pravde nema. On je ponovio da Srbiju i RS vidi kao jedan prostor i izrazio uverenje da će Srbi u ovom veku naći snage da objedine svoje državne prostore i obezbede pravično rešenje za Kosovo. Vučića je zamolio da zaštiti Srpsku.

Ordenje za Gotovinu i Markača?!

Hrvatska proslava "Oluje" održana je u nedelju u centru Knina, gde su Anti Gotovini i Mladenu Markaču, vođama zločinačke akcije nad Srbima, uručena odlikovanja Orden kralja Petra Krešimira Četvrtog s lentom. Posle izvođenja patriotskih pesama na spomenik hrvatske pobede "Oluja 95" na Trgu Ante Starčevića položeni su venci. U proslavi su učestvovala tri izraelska aviona F16 koji su nadletali Knin, u okviru višednevne posete vazdušnih snaga Izraela hrvatskom vazduhoplovstvu. Na Kninskoj tvrđavi tradicionalno je podignuta državna zastava.

- Srpski narod može da kaže da ima dve važne stvari, to je moćna i jaka Srbija i RS koja je oličenje slobode srpskog naroda - kazao je predsednik RS i naglasio da narod u RS voli Srbiju i doživljava je kao svoju zemlju.

Patrijarh srpski Irinej je kazao da je "jedina krivica nastradalih što su bili Srbi i pripadali pravoslavnoj veri" i da je najtragičnije što nisu postradali od ruku nepoznatog naroda i religije, već od braće hrišćana.

- Stradanje je bilo takvo da se nebo zastidelo od ludosti ljudskih. Ako ima nekog ko je zatajio i mogao da to zlo zaustavi, to je bila Crkva - rekao je poglavar SPC aludirajući na Katoličku crkvu i dodao da je jedini put i način oslobađanja od posledica zla "da se Bogu molimo, pokažemo hrišćansku ljubav i oprostimo". Ali on ne vidi istu želju na drugoj strani.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online