Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.11.2012.
14:02
J. Arsenović - Vesti A

I Dan primirja deo političke računice

Ove godine Srbija prvi put obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu kao državni praznik. Utisak je da je stanovništvo zatečeno novom svetkovinom i da malo ko bez gledanja u istorijske udžbenike zna da je 11. novembra 1918. u železničkom vagonu u Kompijenu potpisano primirje sa Nemačkom.

Dragoljub Živojinović

- Srbija bi pre imala razloga da obeležava 3. novembar, kad je potpisano primirje sa Austrougarskom, jer je tada ostvarila ono za šta se borila, a to je poraz i nestanak Austrougarske monarhije. Uzimanje 11. novembra za dan obeležavanja kraja Prvog svetskog rata, što je prihvaćeno u većini evropskih zemalja, trebalo bi da predstavlja jedan vid približavanja Srbije Zapadu, što je možda motivisano nekim političkim računicama u koje ja ne mogu da ulazim - kaže za "Vesti" istoričar i akademik Dragoljub Živojinović, koji je nedavno izabran za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.
 

Zašto do sada nismo imali ovaj praznik?
- Jugoslovenske trupe učestvovale su na svečanim defileima oko Trijumfalne kapije u Parizu, ali nestankom SFRJ i to je prekinuto. Crna Gora nije bila među zemljama pobednicima, a vladajuća elita u Srbiji nije bila zainteresovana.


U knjizi "Nevoljni ratnici: velike sile i Solunski front 1914-1918" objašnjavate mesto Srbije u Prvom svetskom ratu, sa nikada nenaučenom poentom - da politiku ne diktiraju prijateljstva već interesi?
- Treba konačno da zaboravimo da postoje prijatelji ili saveznici u onom smislu kada govorimo da su nam Francuzi ili Rusi braća. To su gluposti i obmane koje negujemo sistematski. Nema prijatelja među zemljama, pogotovu nema između male zemlje i velikih sila. Postoje samo trenutni interesi koji preovlađuju kad se nađete u ratu ili nekim drugim okolnostima.


Šta iz pobedničke prošlosti Prvog svetskog rata možemo da naučimo?
- Mnogo je pouka, ali mislim da mi nismo narod koji zna da izvuče pouke. Podneli smo ogromne žrtve u tom ratu jer smo branili svoju zemlju, ali smo hteli nešto što Evropa nije, a to je stvaranje zajedničke države južnih Slovena. To je bila jedna od najvećih naših pogrešaka i zbog nje smo kasnije platili ceh. Takvu državu nisu želeli Hrvati i Slovenci, više Hrvati, i njeno trajanje obeležili su unutrašnji sukobi, čak i ubistva, uvođenje diktature, a okončala se raspadom 1941. godine.


Ko je od Srba najviše odgovoran za tu jugoslovensku iluziju koja nas je mnogo koštala i na šta je upozoravao vojvoda Mišić?
- Odgovorni su Jovan Cvijić, Slobodan Jovanović i drugi vrhunski srpski intelektualci tog doba koji su negovali tu ideju, pogrešno smatrajući da su u pitanju tri naroda s različitim imenima. Odgovorna je Srpska radikalna stranka i njen lider Nikola Pašić koji je bio veliki protagonista zajedničke države, odgovorna je i dinastija Karađorđević na čelu sa prestolonaslednikom Aleksandrom.
 

Decu ne učimo da cene pretke

Koliko smo grešni prema precima stradalim u Prvom svetskom ratu?
- Grešni smo zato što decu nismo naučili da cene šta su naši preci uradili za slobodu svoje zemlje i naroda. Neprestalno smo ih zaboravljali, ostavljali da sami pate, umiru u nevoljama i bedi koju je rat ostavio na tlu Srbije. A Srbija je ostala bez 1,2 miliona stanovnika i s ratnom štetom procenjenom na jednu milijardu zlatnih švajcarskih franaka.
Kada su došli komunisti 1945, sve što je u Prvom svetskom ratu napravljeno bilo je sistematski gurano u pozadinu, istorijski udžbenici su pisani naopako i deca nisu imala šta i od koga da nauče. Jedino su neki roditelji ili babe i dede mogli da im pruže pravu sliku naše prošlosti.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.11.2012. 16:37
glupost SRBIN NIJE ZELEO ZEMLJU SLOVENSKIH NARODA !!! TO NAM JE ENGLEZ NAMETNUO, lepo nam je PASIC rekao da je TO ZLO,, a krlaj ga nije poslusao , naivne li loze ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online