Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 05.11.2012.
12:33
D. N. Petrović - Vesti A

Na udaru Zvečan i Zubin Potok

Neki mediji u Srbiji najavili su, pozivajući se na dobro obaveštene izvore u Vladi Srbije, da će uskoro biti raspuštene sve skupštine opština na Kosovu i Metohiji i da će, južno od Ibra "preživeti" samo Peć (Goraždevac) i Priština (Gračanica), a na severu pokrajine Leposavić i Severna Kosovska Mitrovica.

Srbiji smeta jezgro otpora: Srbi na Jagnjenici
 

Navodno, opštine planirane za raspuštanje nemaju legitimitet, jer im je istekao mandat, a nisu održani novi izbori. Umesto odbornika, kojih je obično od 30 do 40, raspuštenim skupštinama opština upravljala bi petočlana opštinska veća koja bi formirala Vlada Srbije.

- Čuli smo za ovakve spekulacije još pre nekoliko meseci i nimalo nas ne iznenađuju - kaže Miodrag Andrić, član najužeg rukovodstva opštine Zubin Potok. - Mi i Zvečan ćemo, ako smo potpuno legitimni, što su nam priznali i mnogi iz međunarodne zajednice, prvi biti na udaru, jer smo trn u oku i Beogradu, i Prištini i Euleksu.

Miodrag Andrić

Andrić još dodaje:
- U Zvečanu i Zubinom Potoku na vlasti je Koštuničin DSS, to je jedan razlog za raspuštanje, drugi je taj što smo pružali najžešći otpor Kforu, Euleksu i drugima koji su silom hteli da instaliraju Tačijevu vlast na severu Kosova i Metohije. U Leposaviću i Severnoj Kosovskoj Mitrovici na vlasti su naprednjaci i socijalisti, oni se smatraju koperativnijim i zbog toga njih najverovatnije neće raspuštati.


On podseća da su u Zvečanu i Zubinom Potoku pre nekoliko meseci održani potpuno validni lokalni izbori i da je opštinska vlast apsolutno legitimna.

Trepča i Gazivode

Na području opštine Zvečan je Kombinat Trepča koji, iako godinama ne radi ima ogromnu vrednost, interesantnu i za strance, a na teritoriji Zubinog Potoka brana, hidrocentrala i jezero Gazivode sa koga se vodom za piće snabdeva pola Kosova. Bez vode sa Gazivoda ne mogu da rade termoelektrane u Obiliću koje strujom snabdevaju celo Kosovo.

Veliki pritisak na Beograd da raspusti sve skupštine opština, a posebno Zubin Potok i Zvečan vrši i Brisel sa ciljem da se sa severa uklone "paralelne strukture vlasti" (tako ih u Prištini i Briselu nazivaju), da se formiraju opštinska veća ili poverenici koji bi priznali vlast u Prištini i pripremili narod za održavanje novih lokalnih izbora po zakonima nezavisnog Kosova.


U svim opštinama na severu Kosmeta, pa i u Zubinom Potoku i Zvečanu, već postoje pripremni timovi vezani za Kancelariju Vlade Kosova u Severnoj Kosovskoj Mitrovici ili direktno za Prištinu u kojima su dobro plaćeni Srbi čiji je zadatak da parama Hašima Tačija i Evropske unije (u nekim opštinama planiraju značajna ulaganja u infrastrukturne objekte) lobiraju za Prištinu i izlazak na izbore koje će raspisati Vlada Kosova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.11.2012. 13:05
"Trepča i Gazivode Na području opštine Zvečan je Kombinat Trepča koji, iako godinama ne radi ima ogromnu vrednost, interesantnu i za strance, a na teritoriji Zubinog Potoka brana, hidrocentrala i jezero Gazivode sa koga se vodom za piće snabdeva pola Kosova. Bez vode sa Gazivoda ne mogu da rade termoelektrane u Obiliću koje strujom snabdevaju celo Kosovo. "
Ponedeljak 05.11.2012. 15:24
pocelo je i zadnje unistavanje STA JE SA REZOLUCIOM 1244 A trebao bi i presednik da se javi da malo to objasni narodu,duzan je narod ga je IZABRAO
Ponedeljak 05.11.2012. 17:31
Позивамо све патриоте, родољубе као и све организације и људе добре воље да нам се прикључе у акцији ,,Хуманост на делу,, 15 Децембра организован је полазак на наше Србско Косово у Србску Митровицу -ПРЕВОЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН- потребно је сакупити у што већој количини хуманитарну помоћ која се састоји из ОДЕЋЕ,ОБУЋЕ,ШЕЋЕРА,УЉА,БРАШНА и ДУГОТРАЈНЕ ХРАНЕ (КОНЗЕРВЕ) овим путем стављамо акценат на дуготрајну храну. По доласку у Митровицу и додели хуманитарне помоћи даваће се добровољно крв у КБЦ ,,Косовска Митровица,, Ноћ проводимо у Митровици а повратак је планиран сутрадан 16 Децембра око 14 сати Пријаве послати kanon.opr@gmail.com
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online