Ponedeljak 05.11.2012.
12:33
D. N. Petrović - Vesti

Na udaru Zvečan i Zubin Potok

Srbiji smeta jezgro otpora: Srbi na Jagnjenici
 

Navodno, opštine planirane za raspuštanje nemaju legitimitet, jer im je istekao mandat, a nisu održani novi izbori. Umesto odbornika, kojih je obično od 30 do 40, raspuštenim skupštinama opština upravljala bi petočlana opštinska veća koja bi formirala Vlada Srbije.

- Čuli smo za ovakve spekulacije još pre nekoliko meseci i nimalo nas ne iznenađuju - kaže Miodrag Andrić, član najužeg rukovodstva opštine Zubin Potok. - Mi i Zvečan ćemo, ako smo potpuno legitimni, što su nam priznali i mnogi iz međunarodne zajednice, prvi biti na udaru, jer smo trn u oku i Beogradu, i Prištini i Euleksu.

Miodrag Andrić

Andrić još dodaje:
- U Zvečanu i Zubinom Potoku na vlasti je Koštuničin DSS, to je jedan razlog za raspuštanje, drugi je taj što smo pružali najžešći otpor Kforu, Euleksu i drugima koji su silom hteli da instaliraju Tačijevu vlast na severu Kosova i Metohije. U Leposaviću i Severnoj Kosovskoj Mitrovici na vlasti su naprednjaci i socijalisti, oni se smatraju koperativnijim i zbog toga njih najverovatnije neće raspuštati.


On podseća da su u Zvečanu i Zubinom Potoku pre nekoliko meseci održani potpuno validni lokalni izbori i da je opštinska vlast apsolutno legitimna.

Trepča i Gazivode

Na području opštine Zvečan je Kombinat Trepča koji, iako godinama ne radi ima ogromnu vrednost, interesantnu i za strance, a na teritoriji Zubinog Potoka brana, hidrocentrala i jezero Gazivode sa koga se vodom za piće snabdeva pola Kosova. Bez vode sa Gazivoda ne mogu da rade termoelektrane u Obiliću koje strujom snabdevaju celo Kosovo.

Veliki pritisak na Beograd da raspusti sve skupštine opština, a posebno Zubin Potok i Zvečan vrši i Brisel sa ciljem da se sa severa uklone "paralelne strukture vlasti" (tako ih u Prištini i Briselu nazivaju), da se formiraju opštinska veća ili poverenici koji bi priznali vlast u Prištini i pripremili narod za održavanje novih lokalnih izbora po zakonima nezavisnog Kosova.


U svim opštinama na severu Kosmeta, pa i u Zubinom Potoku i Zvečanu, već postoje pripremni timovi vezani za Kancelariju Vlade Kosova u Severnoj Kosovskoj Mitrovici ili direktno za Prištinu u kojima su dobro plaćeni Srbi čiji je zadatak da parama Hašima Tačija i Evropske unije (u nekim opštinama planiraju značajna ulaganja u infrastrukturne objekte) lobiraju za Prištinu i izlazak na izbore koje će raspisati Vlada Kosova.

2024 © - Vesti online