Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 05.10.2012.
13:04
J. L. P. - Vesti A

U srpskoj crkvi albanski muzej

Eparhija raško-prizrenska najoštrije osuđuje ideju uklanjanja ili pretvaranja nezavršenog hrama Hrista Spasa u Prištini u memorijalni muzej kosovskih Albanaca i ocenjuje da je to pokušaj direktnog gaženja ne samo imovinskih prava SPC, koja je početkom devedesetih godina po zakonskoj proceduri dobila dozvolu za gradnju hrama u centru Prištine, već pre svega verskih prava i sloboda srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

Nedovršen objekat SPC: Hram Hrista Spasa u Prištini
 

Eparhija ističe da je to otvoreni poziv na diskriminaciju i nastavak procesa zatiranja srpske duhovne baštine na Kosovu i Metohiji.


Ideje o pretvaranju hrama u muzej čule su se na poslednjoj sednici albanskog univerziteta u Prištini.

Eparhija konstatuje da ovakve ideje, koje nažalost dolaze od pojedinih lica koja sebe smatraju akademskim građanima, neodoljivo podsećaju na ideologiju Enver Hodže koji je u Albaniji na stotine crkava i džamija pretvorio u razne memorijalne muzeje, bioskope, ili ih je potpuno porušio.

Varvarski i zlonamerno

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da su ideje Prištine da se hram Hrista Spasa u tom gradu pretvori u muzej kosovskih Albanaca "varvarske i zlonamerne".
- Privremene institucije u Prištini očigledno žele da sećanje na jedno drugačije Kosovo i Metohiju nestane - rekao je Vulin. On smatra da se ova ideja pojavila s namerom da bude uništeno ono što nije uspelo da se uništi u pogromu nad kosovskim Srbima 17. marta 2004.

Eparhija navodi da je posebno "cinična i nemoralna ideja da se hram pretvori u memorijalni muzej kosovskih Albanaca i to u gradu iz koga je proterano gotovo celokupno srpsko stanovništvo i u kome je od 40.000 predratnih Srba Prištevaca ostalo samo pedesetak starijih ljudi".

Neki traže i rušenje

Direktor Instituta kulturnog nasleđa opštine Priština, Hadži Mehmetaj zalaže se za to da crkvu treba srušiti jer je "simbol bahatosti režima koji je sve albanske studente oterao do Prištinskog univerziteta". Akademik Redžep Ferij smatra da studenti treba da zahtevaju da se objekat SPC pretvori u mesto za humanitarne, naučne i stručne debate. Poslanik Ljutfi Hazirim, bivši Tačijev zamenik i bivši ministar kulture smatra, međutim, da treba nastaviti sa izgradnjom srpske crkve i ne menjati joj namenu.


- Pozivi iz krugova kosovskog Univerziteta u Prištini na uništenje jedne hrišćanske crkve u centru grada, koja se godinama koristi kao deponija i javni nužnik, šalju u svet poruku otvorene netrpeljivosti i verske mržnje, koja je nakon oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji dovela do sistematskog uništenja preko 150 srpskih pravoslavnih crkava i skrnavljenja na stotine hrišćanskih grobalja - navode iz Eparhije.


Eparhija je zabrinuta i zbog besomučne medijske kampanje ekstremnih kosovskih medija da se saborni hram Hrista Spasa u Prištini pretvori u memorijalni muzej kosovskih Albanaca ili sasvim ukloni.

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 13:10
oni su divljaci bez kulture a mi smo picke sto im to dozvoljavamo...
Petak 05.10.2012. 13:09
Хало европа, Демоктија ? Заштита имовине ? Људска права ? Мрско ми је набрајати све, зато што се сва права нарушавају!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online