Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 23.04.2014.
09:29 >> 09:54h
Beta A

"Lažu, neću rušiti srpski Hram u Prištini"

Ministar za okolinu i prostorno planiranje Kosova Dardan Gaši odbacio je kao neistinite tvrdnje o rušenju Hrama Hrista Spasa u Prištini, kako su javili prištinski mediji.

Mora se legalizovati hram, ali i džamije i aerodrom, kaže Dardan Gaši
 

"Nije istina da sam rekao da će se Hram Svetog Hrista Spasa u Prištini rušiti, niti to mogu reći za bilo koji od 50.000 objekata koji se na Kosovu tretiraju kao nelegalno sagrađeni", rekao je Gaši gostujući u emisiji "Aktuelnost više" na RTK2.

Prema novom zakonu, svi su u prilici da dokažu legalnost objekata ili vlasništvo nad zemljištem na kojem su objekti izgrađeni, kazao je Gaši i dodao da je zakon za sve jednak i shodno njemu legalnost će morati pored ostalih da se dokaže i za zgradu aerodroma "Adem Jašari", ali i za više džamija na Kosovu.

Gaši je takođe negirao tvrdnje iznete u saopstenju Eparhije Raško-prizrenske da je blokirao rad mešovite Komisije za implementaciju zaštićenih zona. On je rekao da je pauza u radu komisije nastala zbog penzionisanja predstavnika EU koji je predsednik ove komisije, a ne iz bilo kog drugog razloga.

Pećka patrijaršija

Pročitajte još:

* Albanci bi da ruše srpski hram u Prištini

* Kosovski ministar se žali zbog "rusko-slovenskog" izgleda Pećke patrijaršije

* Prištini smeta, ali manastir crven već šest vekova

Bez odluke dok se ne završi spor na sudu

 Sudski spor između Eparhije Raško-prizrenske i Univerziteta u Prištini u vezi sa vlasništvom nad zemljištem na kome je sagrađen hram Hrista Spasa, u toku je i od njegovog ishoda, kao i od odluke opštinskih vlasti, zavisiće i dalja sudbina hrama čija je gradnja stala 1999. godine.

"Ovo pitanje je jako osetljivo... i niko ne može da donosi odluke na prečac", rekao je Gaši govoreći o sudskom sporu između Eparhije i Univerziteta u Prištini u vezi sa vlasništvom nad zemljištem na kome je sagrađen Hram.

Gaši je rekao i da još nije dobio odgovor na svoj zahtev UNESCO-u za formiranje komisije koja bi preispitala rekonstrukciju Pećke Patrijaršije, i dodao da ne očekuje da će ga uskoro dobiti jer Kosovo nije član UN, a samim tim ni UNESCO-a.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.04.2014. 09:40
Ko vas (Siftare)nezna skupo bi vas platio!!
Sreda 23.04.2014. 11:05
Laže kao pas! Prištinski univerzitet je tužio SPC za ''uzurpiranje zemljišta''na kome je izgrađena Svetinja,a ova tačijeva gnjida se najoštrije založila za rušenje.Senat albanskog univerziteta u Prištini održao je rasrpravu o ovoj Crkvi.Preovladalo je mišljenje ili da se pristupi rušenju,ili nastaviti gradnju,ali ne Crkve,već muzeja patnje kosovskih albanaca. Hram od 1999.stalna meta napada i trn u oku albancima,a sramna i poražavajuća činjenica za Srpski pravoslavni narod je ta da su dušmani Svetinju jedno vreme pretvorili u javni toalet.SVAKA JE KAZNA ZA ŠIPTARSKI NAROD MALA.
Sreda 23.04.2014. 11:56
Ako ga sruse (verovatno), zapalo ih, oni su samo izvrsioci a ruse ga Srbi (srbska vlada), Vucic, Dacic i Co.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online