Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.09.2012.
05:25
Večernje novosti A

Demokratama oduzimaju vilu u Krunskoj?

Među 7.000 podnetih zahteva za restituciju, neki se odnose na državne nekretnine. Naslednici Dobrivoja Božića zatražili vilu u kojoj je sedište DS u Krunskoj 69.

Vila u Krunskoj ulici u Beogradu koju DS koristi kao svoju centralu
 

Za razliku od njih, potomci beogradskog inženjera i pronalazača železničkih kočnica Dobrivoja Božića, koji žive u inostranstvu, podneli su zahtev za povraćaj vile u Krunskoj 69, u Beogradu, koja se vodi kao državna svojina Republike Srbije. U njoj je danas sedište Demokratske stranke.


Ova vila oduzeta je na osnovu Odluke o konfiskaciji imovine Drugog sreskog suda za Beograd br. 386/948 od 29. maja 1948.

"Još nije podnet nijedan zahtev za povraćaj reprezentativnih i državnih vila, a zakonom je određeno da se ne vraćaju ni nepokretnosti koje su namenjene za reprezentativne potrebe Narodne skupštine, predsednika republike i Vlade, kao i zgrade namenjene za smeštaj stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava", kažu u Agenciji za restituciju.

Od 1. marta ove godine do kraja avgusta podneto je više od 7.000 zahteva za povraćaj imovine. Najčešće se traže poslovni prostori i stanovi koji su u svojini Republike, a kao korisnici se vode gradovi, opštine i gradske opštine (Beograd, Niš, Novi Sad...).


Ove objekte jedinice lokalne samouprave daju u zakup fizičkim i pravnim licima. Osim toga, zahtevi se odnose i na gradsko građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište. Od reprezentativnijih objekata (ali ne i reprezentativnih u smislu Uredbe o nepokretnostima za Reprezentativne potrebe Republike Srbije) Agencija za restituciju donela je rešenja kojima su vraćene bivšim vlasnicima, odnosno njihovim naslednicima: vila na Zlatiboru (poznatija kao Titova vila), koju je do sada koristila RTS, kao i deo poznate "Tanurdžićeve palate" u Novom Sadu (devet lokala koji se nalaze u prizemlju, oduzeti porodici Tanurdžić).

Za sada niko nema ni predstavu koliko vredi imovina koja je do sada tretirana kao državna, a koja će biti predmet restitucije ili obeštećenja starih vlasnika.

"Procena nepokretnosti se radi nakon što se utvrdi pravo podnosioca zahteva na vraćanje, odnosno obeštećenje. Ako ne postoji zakonsko pravo na vraćanje u naturi, bivši vlasnici, odnosno njihovi zakonski naslednici, biće obeštećeni u novcu i obveznicama kojima će moći da trguju na berzi i pre njihovog dospeća", poručuju iz Agencije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online