Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 29.08.2012.
14:03
D. N. Petrović - Vesti A

Tabla Aćif-efendiji kao misa za Pavelića

Postavljanje spomen-ploče Aćifu Hadžiahmetoviću, poznatijem kao Aćif-efendija, u Novom Pazaru izazvalo je, osim u Srbiji, burna reagovanja i u inostranstvu.

Zločinac: Spomen ploča Aćimu Hadžiahmetoviću u Novom Pazaru

Direktor Centra za istraživanje nacističkih zločina iz Jerusalima "Simon Vizental", Efraim Zurof izjavio je da je postavljanje spomen-ploče Aćifu-efendiji, nacističkom zločincu, nečuven čin i da je "deo šireg fenomena u istočnoj Evropi - veličanja i rehabilitovanja nacističkih zlikovaca i pokušaja da se oni prikažu kao heroji".

Spomen-ploča Aćif-efendiji postavljena je samo nekoliko dana nakon nečuvene izjave Stjepana Razuma, hrvatskog sveštenika i istoričara koji je tvrdio da je Jasenovac izmišljen.

- Postavljanje spomen-ploče Aćifu-efendiji slično je misama koje se u Zagrebu i Splitu organizuju Anti Paveliću - naglašava Zurof.

Ignorišu naredbu Vlade Srbije

Uprkos naredbi Vlade Srbije da bude uklonjena, spomen-tabla Aćifu-efendiji, još stoji u centru Novog Pazara. Uklanjanje bi trebalo da izvrši Gradska uprava koju čini i stranka SDA i SDP-a, čelnici SDA bili su glavni zagovornici postavljanja table. Predsednik BNV-a Esad Džudževć zapretio je vlastima u Srbiji da će ih tužiti ako tablu uklone.


Aćif-efendija je, kao saradnik Hitlera i zagovornik Velike Albanije, osim Srbe i Bošnjake neistomišljenike, u Novom Pazaru uništavao, i Jevreje, kojih je do 1941. u Novom Pazaru živelo 230. Početkom 1942. svi su, po naredbi Nemaca, a u saradnji sa muslimanskom milicijom, kojom je komandovao Hadžiahmetović, pohapšeni, držani dva dana u novopazarskoj tvrđavi, a potom isporučeni Nemcima i likvidirani u logoru Sajmište u Beogradu.

U knjizi "Holokaust u Srbiji" kao jedno od najvećih stratišta Jevreja navodi se Novi Pazar.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.08.2012. 15:09
Te balije su se okuražile. A ta vlast, luda vlast u tom malom seoskom gradiću, oni ne znaju komandovati s njima. Oni žive u našoj državi, i oni rade šta hoće? Ahaha, pa ovo je komedija. Jebem ti takvu zemlju... Umesto što su branili pedere u Beograd, što nisu poslali prvo tajnu službu (i onako je zadnja na svetu), pa onda i Žandarmeriju u Novi Pazar... tamo je leglo zmija, a nigde nema nekoga ko će te zmije povaditi, i poslati gde im je mesto.
Sreda 29.08.2012. 14:21
Ili ukoniti tablem svim ljudima ili staviti table svakome....
Sreda 29.08.2012. 14:56
A sta radi "koferce" ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online