Sreda 29.08.2012.
14:03
D. N. Petrović - Vesti

Tabla Aćif-efendiji kao misa za Pavelića

Zločinac: Spomen ploča Aćimu Hadžiahmetoviću u Novom Pazaru

Direktor Centra za istraživanje nacističkih zločina iz Jerusalima "Simon Vizental", Efraim Zurof izjavio je da je postavljanje spomen-ploče Aćifu-efendiji, nacističkom zločincu, nečuven čin i da je "deo šireg fenomena u istočnoj Evropi - veličanja i rehabilitovanja nacističkih zlikovaca i pokušaja da se oni prikažu kao heroji".

Spomen-ploča Aćif-efendiji postavljena je samo nekoliko dana nakon nečuvene izjave Stjepana Razuma, hrvatskog sveštenika i istoričara koji je tvrdio da je Jasenovac izmišljen.

- Postavljanje spomen-ploče Aćifu-efendiji slično je misama koje se u Zagrebu i Splitu organizuju Anti Paveliću - naglašava Zurof.

Ignorišu naredbu Vlade Srbije

Uprkos naredbi Vlade Srbije da bude uklonjena, spomen-tabla Aćifu-efendiji, još stoji u centru Novog Pazara. Uklanjanje bi trebalo da izvrši Gradska uprava koju čini i stranka SDA i SDP-a, čelnici SDA bili su glavni zagovornici postavljanja table. Predsednik BNV-a Esad Džudževć zapretio je vlastima u Srbiji da će ih tužiti ako tablu uklone.


Aćif-efendija je, kao saradnik Hitlera i zagovornik Velike Albanije, osim Srbe i Bošnjake neistomišljenike, u Novom Pazaru uništavao, i Jevreje, kojih je do 1941. u Novom Pazaru živelo 230. Početkom 1942. svi su, po naredbi Nemaca, a u saradnji sa muslimanskom milicijom, kojom je komandovao Hadžiahmetović, pohapšeni, držani dva dana u novopazarskoj tvrđavi, a potom isporučeni Nemcima i likvidirani u logoru Sajmište u Beogradu.

U knjizi "Holokaust u Srbiji" kao jedno od najvećih stratišta Jevreja navodi se Novi Pazar.

2024 © - Vesti online