Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 12.08.2013.
17:35
Srna A

U Nemačkoj poslednji lov na nacističke vešce

U Nemačkoj je pokrenuta kampanja "Posljednja šansa", kojom se apeluje na stanovništvo da pomogne u lovu na preživele nacističke zločince. Reč je o više od 60 osoba koje su svakodnevno, tokom dužeg vremenskog perioda, učestvovale u masovnim ubistvima.

Traže se poslenji preživeli vinovnici holokausta
 

To što su zločinci danas veoma stari, rođeni 1919, 1920. ili 1921. godine, nije razlog da ne budu kažnjeni, ističe Efraim Zurof, rukovodilac Centra "Simon Vizental" u Jeruslimu.

U Budimpešti je umro Laslo Čatari, Mađar koji je bio prvi na listi nacista koje je tražio Centar Simon Vizental. Čatari je osuđen na smrt u Slovačkoj u odsustvu, ali ni dana nije bio u zatvoru jer je živeo u Mađarskoj.

Cilj akcije je da poslednji nacistički zločinci, koji i danas nekažnjeno žive u Nemačkoj, konačno budu dovedeni pred sud. U Berlinu, Kelnu i Hamburgu lepljeni su plakati velikih formata kojima se stanovništvo poziva na pomoć i saradnju. Namera je da budu pronađeni bivši nadzornici u koncentracionim logorima, kao i članovi zloglasnih SS jedinica.

Prema Zurofovim procenama, reč je sveukupno o oko 6.000 osoba, uglavnom muškaraca, od kojih 98 odsto najverovatnije više nije živo. Oko polovina i dalje živih zločinaca je danas prestara da bi mogli biti izvedeni pred sud. Samim tim, računa se da se brojka onih koji bi još mogli biti izvedeni pred lice pravde kreće oko 60.

Povod ovoj inicijativi bilo je suđenje i presuda Ivanu Demjanjuku pred sudom u Minhenu pre dve godine. Iako sud nije mogao da dokaže neposredno učestvovanje Demjanjuka u masovnim ubistvima u koncentracionom logoru "Sobibor", sama činjenica da je bio na funkciji nadzornika bila je dovoljna da bude osuđen.

Do tada su nemački sudovi obustavljali procese upravo zbog manjka dokaza o individualnoj krivici i učestvovanju u ubistvima i mučenjima. Posle više od pola veka od zločina bilo je teško pronaći pisanu dokumentaciju ili preživele svedoke.

Ali, kako kaže Zurof, ovom presudom je minhenski sud ipak otvorio novu mogućnost da i ostali živi zločinci dođu pred sud, i to usprkos teškoćama zbog manjka dokaza.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.08.2013. 18:01
teško je vjerovati da još i danas (nakon više od 70 g.) postoje štovatelji ovakvog pozdrava sa 3 prsta
Ponedeljak 12.08.2013. 18:28
Pozdrav sa 3 prsta je stari Rimski vojnicki pozdrav Srbima je to podmetnuto....treba ga ukinuti i uvesti spojena 3 prsta!
Ponedeljak 12.08.2013. 20:21
Ma oce sigurno! Da sad pocne opet rat, isto bi uradili kao u drugom svetskom ratu. Vuk dlaku menja...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online