Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 27.01.2014.
15:47
D. N. Petrović - Vesti A

I memorijalni centar za zločinca Aćifa

Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu, koje predvodi Esad Džudžević, predstavilo je "najbolje idejno rešenje" za memorijalni centar koji će se graditi u novopazarskom naselju Hadžet, na mestu gde su tadašnje komunističke vlasti 1945. godine streljale Aćifa Hadžiahmetovića, poznatijeg kao Aćif-efendija, ratnog gradonačelnika Novog Pazara, njegove najbliže saradnike i još 1.500 Novopazaraca, mahom Bošnjaka, za koje je tada tvrđeno da su saradnici okupatora i ratni zločinci.

Aćif Hadžiahmetović

Član komisije koja je razmatrala pristigle predloga Mustafa Baltić izjavio je za najbolji proglašen rad Faruka Hadžića, arhitekte iz Sarajeva, jer je "najviše zadovoljio formalne i estetske uslove konkursa".


- Zbog toga što je jasan i što ima jaku simboličku snagu ovaj projekat je proglašen najboljim. Ovim idejnim rešenjem se ne pokušava pravljenje trzavica i revidiranje

Ništa od Vučićeve pretnje


Otkrivanju spomen-ploče Aćifu Hadžiahmetoviću prisustvovao je i ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić tada je rekao da će Aćif biti "uklonjen", ali od toga nije bilo ništa Aćif-efendija i dalje "boravi" u glavnoj novopazarskoj ulici.

istorije, već je njegov cilj da Bošnjaci na civilizovan način odaju počast ljudima koji su stradali na tom mestu - rekao je Baltić.


Član Izvršnog odbora BNV Redžep Škrijelj smatra da memorijalni centar treba da simbolizuje sećanje na sve nedužne bošnjačke žrtve tokom 20. veka. Izgradnja ovog memorijalnog centra je naš cilj, nadamo se da ćemo ga realizovati u atmosferi opšteg koncenzusa svih Bošnjaka, ističe Škrijelj i naglašava da parcela na kojoj je predviđena izgradnja centra pripada gradu, ali da se nada da neće biti problema oko eventualne kupovine parcele i dozvole za izgradnju.

Radovi bi, kaže Škrijelj, mogli da počnu čim budu dobijene potrebne dozvole i rešena pravna pitanja.


Otkrivanje spomen-ploče Aćifu-efendiji u centru Novog Pazara izazvalo je prošle godine burne polemike u ovdašnjoj i srpskoj javnosti. Po zvaničnoj istoriji, Aćif je bio saradnik okupatora i ratni zločinac koji je ubijao Srbe i muslimane u ovom kraju, po tvrđenju BNV-a i brojnih bošnjačkih političara Aćif je bio junak i branio je Novi Pazar od četnika.


U Višem sudu u Novom Pazaru u toku je proces za Aćifovu rehabilitaciju. Nekoliko nevladinih organizacija iz ovog grada, mahom bošnjačkih, protivi se rehabilitaciji i tvrdi da je Aćif bio fašista i da je od njegove ruke stradalo i puno neistomišljenika Bošnjaka.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.01.2014. 16:13
Ako Srbi ubiju 7000 muslimana to je "genocid" a obrnuto je normalno. Ocigledno je da ovi nabijaju prst u oko Srbima,zato treba da budemo mudri ovog puta da ne nasedamo naivno i da radimo stvari spontano, nego vreme je da uradimo nesto planski i organizovano.
Ponedeljak 27.01.2014. 16:24
Mene nista ne cudi Vucic,ne sklanja tablu fasisti zato sto zeli lazan mir u N.Pazaru,on je digao ruke od Kosova,Raske..fotelja je sada njegova jedina preokupacija.Vucic laze ovaj naivni narod kozmetickim smesnim hapsenjima po Srbiji,gde su svi na slobodu posle predstave.Sto ne hapsi po V.Trnovcu,po Presevu,sto tablu fasisti ne skine prevarant i dvolican izrod Vucic.Gori je od Tadica,kao da ih je jedna majka rodila,izdajnik do izdajnika.
Ponedeljak 27.01.2014. 17:44
Tako su i Siptari krenuli. Tuzno da vlast cuti i jos gore reaguje praznim recima, kao da su se vec odrekli Raske. A niko da pomene Mustafu Golubica ili pak Muhameda Mehmedbasica, srpske nacionaliste, heroje I Sv.rata i Balkanskih ratova i pripadnike Mlade Bosne koji ce posle izdaje Karadjordjevica, stvaranja Kraljevine SHS i ubistva Apisa da postanu smrtni neprijatelji Jugoslavije. Mehmedbasic je uhapsen i osudjen u Solunskom procesu a Golubic se javno zaklinje da ce se osvetiti Karadjordjevicima i kao rusofil odlazi u SSSR gde postaje general NKVD-a. Dolazi u Beograd 1941 u oci rata kako bi vodio KPJ ali ga engleski agent Tito otkucava Gestapu i ovi ga posle strasnog mucenja streljaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online