Ponedeljak 27.01.2014.
15:47
D. N. Petrović - Vesti

I memorijalni centar za zločinca Aćifa

Aćif Hadžiahmetović

Član komisije koja je razmatrala pristigle predloga Mustafa Baltić izjavio je za najbolji proglašen rad Faruka Hadžića, arhitekte iz Sarajeva, jer je "najviše zadovoljio formalne i estetske uslove konkursa".


- Zbog toga što je jasan i što ima jaku simboličku snagu ovaj projekat je proglašen najboljim. Ovim idejnim rešenjem se ne pokušava pravljenje trzavica i revidiranje

Ništa od Vučićeve pretnje


Otkrivanju spomen-ploče Aćifu Hadžiahmetoviću prisustvovao je i ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić tada je rekao da će Aćif biti "uklonjen", ali od toga nije bilo ništa Aćif-efendija i dalje "boravi" u glavnoj novopazarskoj ulici.

istorije, već je njegov cilj da Bošnjaci na civilizovan način odaju počast ljudima koji su stradali na tom mestu - rekao je Baltić.


Član Izvršnog odbora BNV Redžep Škrijelj smatra da memorijalni centar treba da simbolizuje sećanje na sve nedužne bošnjačke žrtve tokom 20. veka. Izgradnja ovog memorijalnog centra je naš cilj, nadamo se da ćemo ga realizovati u atmosferi opšteg koncenzusa svih Bošnjaka, ističe Škrijelj i naglašava da parcela na kojoj je predviđena izgradnja centra pripada gradu, ali da se nada da neće biti problema oko eventualne kupovine parcele i dozvole za izgradnju.

Radovi bi, kaže Škrijelj, mogli da počnu čim budu dobijene potrebne dozvole i rešena pravna pitanja.


Otkrivanje spomen-ploče Aćifu-efendiji u centru Novog Pazara izazvalo je prošle godine burne polemike u ovdašnjoj i srpskoj javnosti. Po zvaničnoj istoriji, Aćif je bio saradnik okupatora i ratni zločinac koji je ubijao Srbe i muslimane u ovom kraju, po tvrđenju BNV-a i brojnih bošnjačkih političara Aćif je bio junak i branio je Novi Pazar od četnika.


U Višem sudu u Novom Pazaru u toku je proces za Aćifovu rehabilitaciju. Nekoliko nevladinih organizacija iz ovog grada, mahom bošnjačkih, protivi se rehabilitaciji i tvrdi da je Aćif bio fašista i da je od njegove ruke stradalo i puno neistomišljenika Bošnjaka.

2024 © - Vesti online