Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 24.07.2012.
06:10
Večernje novosti A

Vučić uvodi red u bezbednosne službe

Budući prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić uskoro će biti imenovan i za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost - pišu "Novosti".

Aleksandar Vučić će koordinirati rad bezbednosnih službi
 

Ovaj veći delokrug nadležnosti lideru naprednjaka omogućiće izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, koje su u ponedeljak poslanici nove vladajuće koalicije, zajedno sa zakonima o Vladi i ministarstvima, dostavili parlamentu.

Konkretno, u prosleđenom zakonskom predlogu traži se da ubuduće sekretara SNB imenuje predsednik Srbije, a ne da na to mesto po automatizmu dolazi šef kabineta prvog čoveka države, što je sada slučaj.
 

Pošto je predsednik Tomislav Nikolić otkrio "Novostima" da bi na poziciji sekretara Saveta želeo da vidi Vučića, usvajanjem predloženih izmena, koje se očekuje u petak, vođi SNS bio bi otvoren put ka toj funkciji sa koje bi mogao da koordinira rad bezbednosnih službi.
 

Predlagači izmena "bezbednosnog zakona" navode da sadašnje rešenje nije dobro, jer ne pruža dovoljnu civilnu kontrolu i "ne vodi nužnoj profesionalizaciji i razdvajanju najodgovornijih funkcionera republike i rukovodilaca odgovarajućih službi od lica koja imaju definisan upravno-organizaciono-funkcionalni položaj u generalnom sekretarijatu predsednika".
 

- Ne mogu da nametnem predsedniku svoj stav, ali ako on bude želeo, prihvatio bih mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. Nema formalnih prepreka da budem istovremeno ministar i na tom mestu. Tu poziciju sigurno ne bih koristio kao oruđe protiv bilo koga, već isključivo u borbi protiv kriminala i korupcije - rekao je Vučić.
 

Osim ovog "bezbednosnog paketa", nova parlamentarna većina dostavila je Skupštini i predlog Zakona o ministarstvima kojim se potvrđuje da će buduća Vlada Srbije imati 17 ministarstava. Na papiru, najviše obaveza će imati ministri Mlađan Dinkić, Goran Knežević i Jovan Krkobabić.


Lider URS na čelu resora finansija brinuće o budžetu, finansijskim odnosima sa inostranstvom, bankarskom sistemu, sukcesiji, turizmu, utvrđivanju poreza... Budući šef portfelja poljoprivrede Knežević pokrivaće prehrambenu idustriju, kontrolu kvaliteta namirnica, a u njegovom fahu biće uprave za veterinu, zaštitu bilja i šume, Direkcija za vode... Krkobabić će u svom ministarstvu rada biti zadužen za sva socijalna pitanja.


Budući ministri će morati u svojim resorima da sačine sistematizaciju radnih mesta najkasnije u roku od 30 dana od usvajanja zakona. U predloženom tekstu ne pominje se "dupli ključ", ali su se koalicioni partneri obavezali da portfelji ne budu partijski feudi.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.07.2012. 06:22
Polako, a sta bese prvo sa onom izbornom kradjom? Ko od pocetka laze, laze uvek. Slatko se nasmejah, agilni ministar rada penzioner jednom nogom vec u grobu, bavi se problemom zaposljavanja mladih. Nedostaje samo "ministarstvo istine", kako bi im bilo sta poverovao.
Utorak 24.07.2012. 08:26
Ово је трагикомичније од очекиваног! У почетку је изгледало да је Група TNT са Бројем 1 преузела власт у цевћарници званој Србија кад оно испаде да сеје ово нека комбинација Алан Форда и Групе од вјешала. Када даје овакве изјаве Вучи, као и Тачић пре њега, мисли и верује да је Народ заборавио како је и је он као политичар настао. Опасан је ово демагог јер спада у групу оних који према слабијем нема милости док пред јачим сам себи скида гаће! Бориће се против корупције, али неће никог да хапси!? Сада је шеф безбедњака и војске и вероватно ће увести ред у ритуал јутарњег испијања кафе током рапортирања Америкењцима и шиптарским окупаторима. Једном речју ГОЛУБ ПРЕВРТАЧ баш као и Стиропорко!
Utorak 24.07.2012. 08:07
Баш лепо. Троструки агент (ЦИА, МИ-6 и ХОС) контролише све српске тајне службе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online