Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.08.2016.
08:10
D. Dekić - Vesti A

Iz afera u kabinet

U Vladu Srbije, koju su građani čekali više od 100 dana, neka od osam novih lica uneće repove koji su se za njima vuku iz nerazrešenih afera, dok ima i onih koji su ponajviše poznati kao partijski preletači. Delu javnosti, ministar prosvete je čovek o kojem niko ništa nije čuo, a pitaju se i zašto kulturu i poljoprivredu vode diplomirani pravnici. Opozicija ističe da će novi ministri biti samo statisti u vlasti.

Tanjug
Premijer je "kuje u zvezde": Ana Brnabić sa budućim ministrima i Vučićem

"Tresla se gora, rodio se miš", u najkraćem za "Vesti" opisuje analitičar i poslanik Đorđe Vukadinović, kako kaže, ishod veštačke izborne i postizborne drame u režiji starog-novog premijera Aleksandra Vučića. Valjda su zato, ističe on, neki novinari mandatara zatrpali nevažnim, moguće i naručenim pitanjima, poput "sporne" seksualne orijentacije jedne ministarke. A upravo za tu ministarku Anu Brnabić koja zamenjuje Kori Udovički u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi javnost je čula zbog afere "prisluškivanje".

Tada je sajt Teleprompter objavio transkripte razgovora u kojima navodno sestra Kori Udovički Lidija lideru DS Bojanu Pajtiću kaže da joj je direktor EMS Nikola Petrović tražio dva miliona evra da bi se vetropark priključio na mrežu EMS. Brnabić tada direktorka Kontinental vindsa, saopštava da Petrović nije reketirao ovu firmu i podnosi ostavku na to mesto.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević, beogradski sekretar za kulturu, pravnik je sa radnim iskustvom u spoljnoj trgovini, pružanju pravnih usluga, i odnosima sa javnošću. Bio je u Koštuničinom DSS-u, a kritike je doživeo je kad je beogradski Oktobarski salon pretvoren u bijenale.

Za srpske političke prilike, kako kaže Vukadinović, u kojima ništa više nije čudno ni skandalozno deluje gotovo neverovatno da se zemlja drži pola godine u poluvanrednom stanju samo da bi nakon višemesečnog prangijanja bilo promenjeno nekoliko nevažnih ministara, da bi imali par povratnika iz ranijih vlada i ministra prosvete za koga niko nije čuo.Gradonačelnik Sremske Mitrovice, pravnik Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede bio je član i poslanik DSS-a, ali je napušta2008. Bio je u Pokretu Mitrovica evropska regija, koji je 2009. potpisao tehničku saradnju sa DS u Vojvodini. Član je SNS-a od januara 2015.

Prosvetu će voditi dosadašnji generalni menadžer Obrazovnog sistema "Ruđer Bošković" Mladen Šarčević, a društvene mreže su preplavljene pitanjem da li je to škola koju je pohađao sin premijera. Šarčević je bio profesor geografije u više osnovnih i srednjih škola u Beogradu i direktor osnovne škole u Rakovici, a osnivač je više privatnih gimnazija.

Ađutanti premijera

- Svi izabrani ministri ionako će biti samo posilni, pomoćnici ili, u najboljem slučaju, ađutanti i portparoli premijera i jedinog ministra, samog Aleksandra Vučića - kaže Đorđe Vukadinović.
On formiranje vlasti poredi s običnom rekonstrukcijom srednjeg obima, kakvu je, kaže, Vučić najavljivao čitave 2015, sve dok zbog preteranog, i ispostavilo se, neosnovanog straha za ishod lokalnih i pokrajinskih izbora nije rešio da ide na još jedne vanredne parlamentarne.

Nepoznata javnosti ministarka pravde Nela Kuburović koja je do sada bila pomoćnik ministra u tom resoru. Radila je kao sudijska pomoćnica u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, a od 2009. do 2013. visoko pozicionirana u službama Visokog saveta sudstva.

Goran Knežević, prvi čovek srpske privrede, povukao se iz vlade Ivice Dačića zbog "afere aflatoksin", odnosno nedozvoljenog procenta te štetne materije u mleku. Nekada član DS, 2008. je hapšen zbog "afere građevinska mafija", a oslobođen krajem 2012. U SNS-u je od 2010.

Kritike opozicije

Lider DS Bojan Pajtić smatra da je cilj nove vlade odbrana Vučićevog rejtinga, a da sastav vlasti pokazuje da će građani i dalje živeti sve lošije.
- U Srbiji i dalje postoji samo jedan čovek, a ministri su puki izvršioci njegovih naređenja - ocenio je Pajtić.
Demokratska stranka Srbije ističe da je Srbija dobila vladu kontuniteta i u pogledu programa, sastava, ali i neispunjenih obećanja, a i Dveri ukazuju da će da će i u novom sazivu vlade ključna ministarstva voditi isti ljudi.

Jovo Bakić ocenio je da su u autoritarnim režimima "ministri sluge autoritarnog vođe" i u principu "ništa od njih ne zavisi".

- Uvođenje novih imena u Vladu Srbije je zamajavanje javnosti, da ima o čemu da se priča, da se ljudi zabavljaju time šta koji čovek šta obavlja, a ne da se sagledava u kakvom naopakom sistemu živimo i koliko je očajno društveno stanje - kazao je Bakić za "Vesti", ocenivši da su "stari ministri" "katastrofalni", a biografije nekih novih ne obećavaju.

Povratnica bez portfelja

Vlada ima troje ministara bez portfelja. Osim Jadranke Joksimović, koja nastavlja da vodi EU integracije, tu je i bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, u čije se vreme provlačila afera s nestalim novcem za lečenje devojčice Tijane Ognjanović. Stiže sa mesta direktorke klinike "Dr Laza Lazarević". Bez portfelja je i Milan Krkobabić, koji je lider PUPS-a postao posle smrti oca Jovana. Bio je direktor Pošta Srbije i mada ističe da je 30-godišnje stručno iskustvo stekao na bankarskim i finansijskim poslovima, poznato je da je neko vreme sa bratom Nebojšom izdavao astrološki časopis "Zodijak".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online