Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 29.06.2012.
13:13 >> 13:56h
N. Jokić - Vesti A

Dik Marti ne može da svedoči o Medikusu

Odbor za proceduralna pitanja Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) jednoglasno je odbio da raspravlja o eventualnom ukidanju imuniteta bivšem švajcarskom senatoru Diku Martiju, autoru izveštaja o trgovini organima na Kosovu 1999. godine.

Martijeva saznanja sud neće moći da čuje

To znači da Marti neće moći da svedoči u procesu za ilegalnu trgovinu organima 2008. godine u klinici "Medikus" u Prištini, što je zatražio Euleksov tužilac Džonatan Ratel. Odbor koji čine poslanici iz 47 država članica Saveta Evrope pozvao se na član 14 opšteg ugovora PSSE koji definiše poslanički imunitet kao "apsolutan, stalan i neograničen" i precizira da ni Parlamentarna Skupština ne može da ga ukine.


Podsetimo, u svom izveštaju o "Navodima o nelegalnoj trgovini organima na Kosovu" Dik Marti hvali napore Euleksa u pogledu vođenja istrage o aferi "Medikus", ali naglašava da je međunarodna mreža ove trgovine, koja je obuhvatala još najmanje tri zemlje, mogla nesmetano da nastavi da se razvija skoro celu deceniju i to uprkos prisustvu međunarodnih snaga od 1999. godine.

"Načelo poslaničkog imuniteta, poput imuniteta funkcionera Crvenog krsta, onemogućava Parlament da dovede u opasnost svedoke prilikom parlamentarnih istraga i čuva poverenje svedoka u izvestioce", rekao je pravni ekspert u Savetu Evrope.

Naši sagovornici naglašavaju da je upravo zato Dik Marti više puta naglasio da ne može da otkrije identitet svedoka, sve dok nema dovoljno garancija da su oni bezbedni i potpuno zaštićeni. "Za sada uglavnom vrše samoubistva", zaključio je jedan od njih dodavši da posle svega na Kosovu i Metohiji čak ne postoji ni zakon o zaštiti svedoka.


U Savetu Evrope su rekli izveštaču "Vesti" da ih je začudilo to što je tužilac Ratel uputio Martiju poziv za svedočenje, a da prethodno ni on ni njegov pravni tim nisu proučili pravilnik Saveta Evrope o imunitetu poslanika. Ovim je vlastima u Prištini i Tirani data prilika da objave da su oni ti koji žele istinu i istragu ali da "Marti neće da pruži dokaze".


U isto vreme svedoci i dokazi vezani za trgovinu organima - nestaju.

POVEZANE VESTI

Petak 29.06.2012. 13:22
Ne mozete nazalost gospodine marti sami protiv sila mraka Ali neka doce i njima djavo na naplatu Kako li se holbruk krcka u sumpornom jezeru tako ce i oni Hvala vam za sve gosn marti!!!!
Petak 29.06.2012. 13:53
Naravno..Kad je on objavio svoje podatke --automatski je krenula kampanja protiv Srba na "granici" sa Kosovom i samo se zahuktava..Stare i nove pizde iz "Cije" znaju svoj "posao"..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online