Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 29.06.2012.
12:04
J. Arsenović - Vesti A

Ivica je svestan simbolike

Mandat za sastavljanje nove Vlade Srbije dobio lider socijalista Ivica Dačić. Saopštio je to predsednik Tomislav Nikolić, a mnogi se ne mogu osloboditi utiska da nije slučajno što je buduća koalicija socijalista i naprednjaka obelodanjena upravo na Vidovdan, dan srpskog stradanja, ali i vaskrsnuća, praznik zbog čije su simbolike - obeležavanja poraza u Kosovskom boju - Srbi neretko i podsmešljivo nazivani "nebeskim narodom".

Radoš Ljušić, istoričar i funkcioner Srpske napredne stranke
 

U razgovoru za "Vesti" istoričar i funkcioner Srpske napredne stranke Radoš Ljušić kaže da ne veruje da su glavni pregovarači išli svesno na simboliku Vidovdana.


- Verujem da je to slučajno obelodanjeno baš na Vidovdan, bar koliko ja znam. Ali pravi odgovor na to pitanje mogu vam jedino dati Ivica Dačić i Aca Vučić. Po mom uverenju, sasvim je slučajno.


Ipak ima simbolike u tome da partija čiji je lider pre 11 godina na Vidovdan isporučen Hagu kao ratni zločinac, sada daje premijera?
- Ne treba zaboraviti da je SPS bio velika, dobro organizovana stranka, koja je u jednom periodu pala, ali se u međuvremenu sasvim oporavila. Veliku zaslugu za to svakako ima i njen lider koji se pokazao darovitim, uspešnim i trenutno možda jednim od najsposobnijih političara u Srbiji.
 

Dan ranije, dan kasnije ne menja suštinu

Zar nije Vidovdan uglavnom vezan za naše poraze, od kosovskog boja, izručenja Miloševića, pa i iz hrvatskog ustava smo na Vidovdan 1990. izbačeni iz ustava?
- Ništa ne bi značilo za srpsko nacionalno pitanje ni da je srpski narod iz hrvatskog ustava izbačen dan ranije ili dan kasnije. To ne menja odnos Hrvata prema Srbima koji je kroz istoriju bio loš i neprijateljski.

Zar ne mislite da je ovo "mala" osveta socijalista i Dačića - pokazati koliko su moćni baš na Vidovdan?
- Može biti da je on iskoristio to što je Vidovdan i da na neki način želi da rehabilituje onu ličnost koja je pre 11 godina poslata u Hag. To možda govori da se ta politika pojavljuje u nešto izmenjenom obliku.


U kom smislu?
- Prvo, promenila je retoriku, držanje prema zapadu i prema komunizmu. Milošević se nikad nije odrekao komunizma, a Dačić ga vidi u nekom modifikovanom obliku koji se razlikuje od onog u Rusiji i od onog u Titovoj Jugoslaviji, a koji bi mogao da bude približan nekoj vrsti socijaldemokratije.


Imajući u vidu istorijska fakta, zar nije gubitnička simbolika ovog datuma?
- Šta znači gubitnička? Srpski narod obeležavao je Vidovdan od Kosovske bitke do današnjih dana i menjao je svoje značenje, ali sigurno nema simboliku gubitničku. U srpskom narodu Vidovdan nikada ne može imati negativnu simboliku, može kod onih koji su srozali srpsko rodoljublje i rade protiv sopstvenog naroda.


Možete li da zamislite da će u istorijskim udžbenicima ubuduće ova vlada nazivati vidovdanskom?
- Ja bih je nazvao - Dačićeva vidovdanska vlada - a vi kako hoćete.

POVEZANE VESTI

Petak 29.06.2012. 12:29
"..cije su simbolika- obelezavanja poraza u Kosovskom boju".. "У првој фази битке, српске снаге су потиснуле противника,а један од српских витезова (М.Обилић) је успео да убије султана Мурата. Његов син Бајазит је успео после тога да консолидује своје редове и крене у против напад у коме је заробљен кнез Лазар. Он је по његовом наређењу погубљен, после чега се отоманска војска повукла са бојишта и напустила Србију. Први извори говоре о српској победи, а тек касније се јављају наводи о нерешеном и српском поразу (средином XV века). Због тога се сматра да је сама битка завршена највероватније српском победом нерешено, али она по својим далекосежним последицама представља отоманску победу."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online