Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 05.06.2012.
04:22
Večernje novosti A

Rađa se sve manje beba, Srbija odumire?

Srbija spada u demografski najstarije nacije u Evropi. Skoro 75 odsto devojaka između 20 i 24 godine nema decu, a broj namernih abortusa dvostruko je veći od broja živorođene dece. Demografska slika u Srbiji deluje prilično sumorno. Prosečna stopa rađanja pala je ispod evropske.

Strategija podsticanja rađanja usvojena 2008, ali još nije zaživela
 

Skoro 75 odsto devojaka između 20 i 24 godine nema decu. Nema ih ni blizu 44 odsto onih između 25 i 29 godina, kao ni 21,8 odsto između 30 i 34. Istovremeno, u centralnoj Srbiji broj namernih abortusa dvostruko je veći od broja živorođene dece, a u Vojvodini za polovinu. Oko 90 odsto žena koje namerno prekidaju trudnoću staro je između 20 i 40 godina. Više od 90 odsto ih je udato, a gotovo 80 odsto već ima jedno ili dvoje dece. Skoro četvrtina ukupnog broja žena u centralnoj Srbiji i petina u Vojvodini imala je četiri ili više namernih abortusa!

Na sve ovo treba dodati i da je udeo starog stanovništva u našoj ukupnoj populaciji veći od 17 odsto, da je 2010. bila 19. godina zaredom otkako se beleži negativan prirodni priraštaj i da danas spadamo u demografski najstarije nacije u Evropi, s prosečnom starošću stanovništva od 40 godina.

Da bi se zaustavio ovaj trend, 2008. je usvojena nacionalna Strategija podsticanja rađanja. Ona, međutim, do danas nije zaživela.

- Strategija je i dalje zbog nedostatka para zamrznuta. Mere su pogađale cilj, ali samo za jednu od njih - jednokratnu isplatu roditeljskog dodatka za svako dete - bilo je potrebno od četiri do osam milijardi dinara - kaže Predrag Petrović iz Ministarstva rada i socijalne politike.

On dodaje da će "odmrzavanjem" Strategije morati da se pozabavi nova vlada, jer, u suprotnom, Srbija ni za dve decenije neće moći da zaustavi 50-godišnji pad nataliteta. Da bismo se vratili na nulu i da bi svaka nova generacija imala makar isti broj ljudi koliko i postojeća, potrebno je da svaka žena rodi najmanje dva deteta! Životni vek se produžava

Uz sve to, procene Centra za demografska istraživanja govore da će se očekivano trajanje života u 21. veku produžavati.

- Sada nam je očekivano trajanje života za žene 77 godina, a za muškarce 71. Do kraja veka žene će sigurno preći 80, a muškarci 75 - kaže Ivan Marinković iz Centra.

Tako će se broj starijih od 65 godina povećati za trećinu, a broj starijih od 80 godina će se utrostručiti. Početak druge polovine ovog veka Srbija će dočekati kao prilično stara nacija, a stariji od 65 nadmašiće populaciju mlađu od 15.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.06.2012. 07:29
Dece će i biti sve manje, većina devojaka se udaju oko 25-te. U mom komšiluku ima dve devojke, obe rade, naravno plata nikakva, jedna sa 35 oblači majice sa aplikacijom Barbike, a druga sa trideset i dve-tri voza rošule po čitavo popodne. Infantilnost ili ešto drugo?
Utorak 05.06.2012. 06:56
Живот је сам себи смисао. Продужење врсте је смисао живота. Ко своју врсту не продужава његов живот је бесмислен. Ко себи као приоритет поставља уживање тај је тежак ретард и до тога ће и сам касније доћи (јер је ретард) и горко ће се кајати. Само себични и сурови гледају да задовоње своје плиткоумне прохтеве (вајкајући се при томе да су отписани и одбачени) а од других с правом очекују да гаје децу коју ће да регрутују за одбрану њихове напуштене "родне груде". Празноглави пазно живе а то није живот већ вегетирање. Мантра "У такво време живимо" није алиби пред Господом!
Utorak 05.06.2012. 10:03
ortodoksni srbin ne vidi prosperitet u maticnoj drzavi , ne pada mu na pamet da se mnozi.a sa druge strane preko 100.000 abortusa godinsnje..(a lekari dobiju besplatno celije fetusa za dalje eksperimentisanje).. ako drzava stvarno misli o ocuvanju nataliteta neka zabrani abortuse i strogo kazni osobe koje nelegalno prekinu trudnocu. za uzvrat drzava neka plati debelo za svaku nezeljenu trudnocu da se iznese do kraja i neka se drzava stara o tim bebama - to je mnogo i humanije i stvarna akcija za ocuvanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online