Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 20.08.2014.
16:02
Beta A

Ovako Srbi "nestaju": Imamo više pobačaja od porođaja

Srbija ima poražavajuće demografske podatke zbog sve manje rađanja, a problem nataliteta je pitanje sistemske podrške majčinstvu i porodici koja izostaje, ocenjeno je na konferenciji o zaštiti majčinstva.

Srbija ima poražavajuće demografske brojke: Jedna žena rodi 1,4 deteta, a 2,8 se pobaci na ovaj ili onaj način
 

"Srbija ima poražavajuće demografske brojke. Mi smo najstarija nacija u Evropi, a drugi u svetu posle Japana", istakao je ministar rada, zapošljavanja, za boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. On je naveo da "zastrašujuća statistika" pokazuje da se u Srbiji obavi više pobačaja nego porođaja.

"Jedna žena rodi 1,4 deteta, a 2,8 se pobaci na ovaj ili onaj način" rekao je Vulin.

Ministar zdravlja Zoran Lončar kazao je da je radna grupa pri ministrastvu sačinila smernice za ishranu trudnica i porodilja, koja je kako je istakao, na veoma lošem nivou.

On je rekao i da će će ministarstvo zdravlja nastojati da se kroz savetovališta utiče na to da se shvati značaj dojenja u što dužem periodu i kolike su prednosti majčinog mleka. Lončar je istakao da je ta potreba prepoznata i u Zakonu o radu prema kom zaposlena žena koja se vrati na posao pre isteka porodiljskog odsustva, ima pravo na jednu ili više pauza u toku radnog dana, ili skraćenje radnog vremena od 90 minuta kako bi mogla da doji svoje dete.

Direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel San Lo kazao je da gotovo sve majke u Srbiji, njih preko 90 odsto, započinju sa dojenjem ali se taj procenat smanjuje tokom vremena. On je precizirao da njih 47 odsto doji do šestog meseca, a da samo 13 majki isključivo doji dete.

"Postavlja se pitanje da li zdravstveni sistem daje sve od sebe da majke nastave sa dojenjem, da li ih podstiče da shvate prednosti dojenja ili je to pitanje reklamiranja mlečne formule već u porodilištima", naveo je San Lo.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.08.2014. 17:26
Поражавајући демографски подаци и пад наталитета је свуда у окружењу не само у Србији. можда је то за нијансу израженије у Србији, јер сам читала да годишње умре око 50 хиљ. више него што се роди! Податак је више него поражавајући. А са друге стране шта се на нивоу државе ради да се помогне младим људима, немају сигуран посао, труднице добијају отказ, дјечја храна и одјећа је често скупља него за одрасле....?! Данас се разара породица, младе цуре када траже посао често су принуђене од стране шефова да у наредним годинама неће рађати и имати породицу..... ГДЈЕ ЈЕ ТУ ПРАВДА? И ДА ЛИ ТРЕБА БАБЕ ДА РАЂАЈУ....?!
Sreda 20.08.2014. 22:16
Ljudi u Srbiji nema posla.....TACKA. Ko moze da izdrzava porodicu sa 18200 din minimalac i neka i zena prima minimalac. a 150 Evra stan.....ma dajte bre nije sve u problem MLADI vec PLJACKASKA DRZAVA.
Sreda 20.08.2014. 16:06
Забрана абортуса је нешто што познаје и демократски запад.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online