Utorak 05.06.2012.
04:22
Večernje novosti

Rađa se sve manje beba, Srbija odumire?

Strategija podsticanja rađanja usvojena 2008, ali još nije zaživela
 

Skoro 75 odsto devojaka između 20 i 24 godine nema decu. Nema ih ni blizu 44 odsto onih između 25 i 29 godina, kao ni 21,8 odsto između 30 i 34. Istovremeno, u centralnoj Srbiji broj namernih abortusa dvostruko je veći od broja živorođene dece, a u Vojvodini za polovinu. Oko 90 odsto žena koje namerno prekidaju trudnoću staro je između 20 i 40 godina. Više od 90 odsto ih je udato, a gotovo 80 odsto već ima jedno ili dvoje dece. Skoro četvrtina ukupnog broja žena u centralnoj Srbiji i petina u Vojvodini imala je četiri ili više namernih abortusa!

Na sve ovo treba dodati i da je udeo starog stanovništva u našoj ukupnoj populaciji veći od 17 odsto, da je 2010. bila 19. godina zaredom otkako se beleži negativan prirodni priraštaj i da danas spadamo u demografski najstarije nacije u Evropi, s prosečnom starošću stanovništva od 40 godina.

Da bi se zaustavio ovaj trend, 2008. je usvojena nacionalna Strategija podsticanja rađanja. Ona, međutim, do danas nije zaživela.

- Strategija je i dalje zbog nedostatka para zamrznuta. Mere su pogađale cilj, ali samo za jednu od njih - jednokratnu isplatu roditeljskog dodatka za svako dete - bilo je potrebno od četiri do osam milijardi dinara - kaže Predrag Petrović iz Ministarstva rada i socijalne politike.

On dodaje da će "odmrzavanjem" Strategije morati da se pozabavi nova vlada, jer, u suprotnom, Srbija ni za dve decenije neće moći da zaustavi 50-godišnji pad nataliteta. Da bismo se vratili na nulu i da bi svaka nova generacija imala makar isti broj ljudi koliko i postojeća, potrebno je da svaka žena rodi najmanje dva deteta! Životni vek se produžava

Uz sve to, procene Centra za demografska istraživanja govore da će se očekivano trajanje života u 21. veku produžavati.

- Sada nam je očekivano trajanje života za žene 77 godina, a za muškarce 71. Do kraja veka žene će sigurno preći 80, a muškarci 75 - kaže Ivan Marinković iz Centra.

Tako će se broj starijih od 65 godina povećati za trećinu, a broj starijih od 80 godina će se utrostručiti. Početak druge polovine ovog veka Srbija će dočekati kao prilično stara nacija, a stariji od 65 nadmašiće populaciju mlađu od 15.

2024 © - Vesti online