Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 24.11.2014.
13:55
Beta A

"Očuvati stanovništvo u Srbiji"

Smanjenje broja stanovnika u Srbiji traje već nekoliko decenija i ono na čemu država može da pomogne je je da se bar održi nivoa rađanja, kazao je danas direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Predrag Petrović.

Samo nek je više beba: Bitno je podsticati rađanje
 

Petrović je za agenciju Beta kazao da je zbog stalnog smanjenja broja stanovnika, Vlada Srbije 2008. godine donela Strategiju podsticanja rađanja, ali problem je ekonomska kriza i to što mere iz te strategije nisu u potunosti sprovedene.

Po demografskim istraživanjima, u Srbiji će do 2050. godine biti milion i po do dva miliona stanovnika manje, kazao je 18. novembra za agenciju Beta naučni saradnik Centra za demografska istraživanja Vladimir Nikitović.

Niska stopa nataliteta

Petrović je kazao da "više od 60 zemalja u svetu ima nisku stopu nataliteta. Nijedno razvijeno društvo tu pojavu nije uspelo da prevaziđe. Uz sve napore i ekonomski stabilnih država nije došlo do značajnih rezultata".

Uzroci tog stanja u Srbiji su svakodnevni životni problemi građana, naročito tokom 1990-ih, saznanje da do očekivanog boljitka nije došlo, a u razvijenim zemljama Zapadne Evrope glavni uzrok niskog nataliteta je su savremeni tempo i stil života.

"Osnovni cilj Strategije je da naredna generacija bude iste veličine kao postojeća", kazao je danas Petrović i dodao da je stopa rađanja 1,4 deteta po ženi, a kritično je kada opadne na 1,3 jer tada društvo ne može da se obnovi.

On je objasnio da se smanjenje broja stanovnika pokazalo već 1970-ih godina u centralnoj Srbiji i Vojvodini.

Petrović je kazao da Srbija godišnje izdvaja 48 do 50 milijardi dinara za isplaćivanje naknada koje propisuje Zakonu o finansijskoj pomoći porodici sa decom. On je kazao da Srbija ima mere populacione politike koje su na snazi veoma dugo - kao što su roditeljski dodatak koji se ostvaruje za rođenje prva četiri deteta, porodiljsko odsustvo, kao i odsustvo za negu deteta, i isplaćivanje pune zarade tokom "održavanja trudnoće".

"To je ozbiljna mera podrške porodici koja je dobila prinovu. Ono što je bitno u Strategiji, a što se u Srbiji ne ostvaruje u dovoljnoj meri je aktivacija lokalne samouprave. Vazno je da lokalne samouprave same u svojim budžetima planiraju sredstva za finansijsku podršku porodici", kazao je Petrović.

"Od 2008. do danas proteklo je malo vremena, a demografske promene mogu se videti tek nakon protoka nekoliko decenija", kazao je Petrović i dodao da predstoji revizija strategije da bi se videlo koje mere zaista mogu da daju rezultate.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.11.2014. 13:59
Ко ће да рађа!Оне чијим родитељима је највећа жеља да им ћерка постане пјеваљка на пинку...Ако се не покајемо и не вратимо Богу и традиционалним врједностима нема нама спаса!
Ponedeljak 24.11.2014. 14:52
Imali smo pre neki dan primer omladine koja je izginula u BMW-u , takav tip fuca i dilbera ne pravi decu ili lose gaje decu , sto je jos gore . Sa druge strane imamo normalne omladince koji studiraju glave im se raspadaju ili rade ko crnci za posteno parce hleba i sastavljaju kraj s krajem jedva . Ko moze decu da pravi u ovakvim uslovima ? Mi nismo cigani niti smo zivotinje da se kotimo tek tako , decu da osudimo na propast .
Ponedeljak 24.11.2014. 14:56
Ne brinte se - jebe nas kako ko stigne - biće dece ,al nažalost kilave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online