Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 04.06.2012.
19:11
Beta A

"Nikolić je za Zapad neka vrsta gubavca"

Američki analitičar Morton Abramovič u tekstu objavljenom u časopisu The National interest ukazuje da snažna evropska i američka podrška nije mogla da spase od propasti na izborima bivšeg predsednika Borisa Tadića, "pošto je loše upravljao ekonomijom i doveo do toga da njegova partija počne da se smatra korumpiranom".

Zapad ga je tretirao kao "gubavca" zbog saradnje sa Šešeljem

Abramovič ističe da je šefica diplomatije EU učinila sve da Tadić ponovo bude izabran, uključujući i pridobijanje Amerikanaca da primoraju kosovsku vladu da prihvati "mali, nepopularni sporazum sa Srbijom o spornom graničnom pitanju", što je bivšem predsedniku, zauzvrat, omogućilo da zemlju dovede do kandidature za članstvo u Uniji.

"Ali, nezadovoljni srpski birači imali su druge ideje i izabrali su (za predsednika) lidera Srpske napredne stranke, (Tomislava) Nikolića", zaključuje Abramovič.

On dodaje da je Zapad Nikolića tretirao kao "neku vrstu gubavca", zbog njegove bliske saradnje sa haškim optuženikom Vojislavom Šešeljem i zbog podrške srpskom suverenitetu nad Kosovom, uprkos tome što je zapravo prekinuo sa Šešeljem, osnovao sopstvenu poltiičku partiju i snažno počeo da podržava evropske aspiracije Beograda.

Abramovič, međutim, ukazuje da Tadićev poraz na predsedničkim izborima i ne mora da bude kraj njegove političke karijere, jer je moguće da bi nova srpska vlada mogla da bude koalicija, "sa ili bez Nikolićeve partije i sa ključnom ulogom koju bi igrala Tadićeva stranka".

AP: Nikolić već uzdrmao krhki Balkan

"Tadić bi mogao da bude premijer i moćniji od Nikolića, ukoliko partija predsednika (SNS) ne bude u koaliciji", ocenjuje Abramovič i zaključuje da bi "sa ovim nerešenim fundamentalnim pitanjima, Zapad mogao da se nađe u još jednoj teškoj trci na Balkanu".

"Bilo to ispravno ili ne, teške odluke uvek mogu da se izbegnu, kao što je Zapad to učinio u Dejtonu i na kraju rata na Kosovu", navodi Abramovič.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.06.2012. 19:15
zapad je gubavac koji laže i izvrće činjenice..samo zato što kontroliše ogromnu večinu medija... ali..svi vide već ko su...i u njihovim zemljama se već bune protiv ratova i globalizma..
Ponedeljak 04.06.2012. 19:42
antisrpska histerija zbog srbina iz srbije ne prestaje. i naslov bete je za analiziranje. njima bi vise odgovarao neki hrvat,crnogorac,albanac na celu drzave,zar ne? oni ne bi bili gubavi, pogotovu ako bi radili na smanjivanju srbije.
Ponedeljak 04.06.2012. 19:35
što reče čovek - Predsednika možemo da blatimo samo mi.... a vi zapadnjaci sa vašim shvatanjima možete samo da ga oblajvite i Tomi i svima nama...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online