Ponedeljak 04.06.2012.
19:11
Beta

"Nikolić je za Zapad neka vrsta gubavca"

Zapad ga je tretirao kao "gubavca" zbog saradnje sa Šešeljem

Abramovič ističe da je šefica diplomatije EU učinila sve da Tadić ponovo bude izabran, uključujući i pridobijanje Amerikanaca da primoraju kosovsku vladu da prihvati "mali, nepopularni sporazum sa Srbijom o spornom graničnom pitanju", što je bivšem predsedniku, zauzvrat, omogućilo da zemlju dovede do kandidature za članstvo u Uniji.

"Ali, nezadovoljni srpski birači imali su druge ideje i izabrali su (za predsednika) lidera Srpske napredne stranke, (Tomislava) Nikolića", zaključuje Abramovič.

On dodaje da je Zapad Nikolića tretirao kao "neku vrstu gubavca", zbog njegove bliske saradnje sa haškim optuženikom Vojislavom Šešeljem i zbog podrške srpskom suverenitetu nad Kosovom, uprkos tome što je zapravo prekinuo sa Šešeljem, osnovao sopstvenu poltiičku partiju i snažno počeo da podržava evropske aspiracije Beograda.

Abramovič, međutim, ukazuje da Tadićev poraz na predsedničkim izborima i ne mora da bude kraj njegove političke karijere, jer je moguće da bi nova srpska vlada mogla da bude koalicija, "sa ili bez Nikolićeve partije i sa ključnom ulogom koju bi igrala Tadićeva stranka".

AP: Nikolić već uzdrmao krhki Balkan

"Tadić bi mogao da bude premijer i moćniji od Nikolića, ukoliko partija predsednika (SNS) ne bude u koaliciji", ocenjuje Abramovič i zaključuje da bi "sa ovim nerešenim fundamentalnim pitanjima, Zapad mogao da se nađe u još jednoj teškoj trci na Balkanu".

"Bilo to ispravno ili ne, teške odluke uvek mogu da se izbegnu, kao što je Zapad to učinio u Dejtonu i na kraju rata na Kosovu", navodi Abramovič.

2024 © - Vesti online