Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.05.2012.
14:09
J. L. Petković - Vesti A

Arhivi OVK kriju tajne zločina

Otvaranjem takozvane arhive Oslobodilačke vojske Kosova mogli bi da se saznaju podaci o grobnim mestima ubijenih Srba na Kosmetu, koji se ne saopštavaju, smatra predsednik srpske Komisije za nestale Veljko Odalović. On dodaje da srpska strana insistira da joj se omogući uvid u arhive.

- Sigurno je da takvi podaci postoje, ali je pitanje u čijem su posedu. Nemamo nikakve podatake o tome šta se nalazi u arhivama takozvane OVK, ali insistiramo da nam se omogući uvid u njih, jer bi tamo sigurno mogle da se nađu informacije o pojedinačnim i grupnim nestancima i o grupnim sahranjivanjima, objasnio je Odalović, dodajući da su oni "koji su počinili zločine poslednji koji bi želeli da daju informacije, a takvih ima na obe strane - i srpskoj i kosovskoj".
 

On je istakao da pitanje trgovine ljudskim organima na Kosmetu ne sme da ostane nerasvetljeno, i da se mora saznati da li je i u kom obimu bilo takvog zločina.


 

- Neverovatno je da uz sva saznanja o zločinu trgovine organima otetih kosovskih Srba, do sada nije završena istraga. Verujem da će međunarodna zajednica i oni koji vode istragu imati snage da ovaj proces dovedu do kraja i daju odgovor šta se zaista desilo. Ovde nije samo reč o trgovini ljudskim organima. Ovde je sve to rađeno i u funkciji etničkog čišćenja.

Odalović kaže da je svestan da "i kod albanskih i kod srpskih porodica, koje traže svoje najmilije, vlada uverenje da masovne grobnice postoje i da se istina o njima skriva. Nažalost, pouzdanih informacija nema i to je najveći problem".

Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji kaže da bi pronalasku njihovih najmilijih sigurno pomoglo otvranje arhiva OVK, ali i kada bi svoje arhive otvorili i Unmik i Kfor.


- Kako da ne. Dovoljno bi bilo da Unmik i Kfor otvore svoje arhive i pokažu šta sve znaju i šta sve od javnosti čuvaju. Kosmet su teritorijalno podelile SAD, Engleska, Nemačka, Francuska i Italije, i oni sigutno znaju i da postoji arhiva OVK, a verovatno i gde se ona nalazi. Međutim, nije svima u interesu da se istina sazna, i uhvate zločinci. Oni su saučesnici u zločinu, jer su ih oni štitili, pa sada čuvajući sebe čuvaju i zločince, smatra Trifunović.

Beograd i Priština rade na rasvetljavanju još 1.800 slučajeva nestalih, ali Trifunović kaže da postoji ogromna razlika u pogledu na počinioce zločina između srpskih i albanskih porodica.

- Nedavno smo imali sastanak sa albanskim porodicama koje takođe tragaju za nestalima. Međutim, oni negiraju bilo kakvu ulogu OVK u zločinima. Jednostavno, oni ne osećaju nikakvu krivicu, za njih su OVK heroriji i odbijaju da razgovaraju o toj temi. Samo kažu - 1998. godine je bilo sve pod Miloševićem, a 1999. je došla međunarodna zajednica. U tim arhrivima nađite svoje odgovore, zaključuje Trifunović.   

Odgovorne su i vlasti


- Očigledno je da su oni koji su odgovorni za zločine još u javnom životu, a neki koji su optuženi za najteže zločine čak su i u organima vlasti - izjavio je Odalović govoreći o istrazi povodom trgovine organa na Kosmetu za Radio Slobodna Evropa.


Nema novih grobnica

 

Veljko Odalović kaže da će srpska strana proveriti sve informacije o eventualnim grobnicama na području Raške, za koje Priština sumnja da su pokopani ubijeni kosovski Albanci. On je istakao da je srpska strana proverila sve informacije Prištine, ali do sada nije pronašla nijednu novu masovnu grobnicu nakon otkrića onih u Batajnici, Petrovom Selu i Perućcu. Odalović se nada i da će se u naredna dva meseca okonačti pretraživanje kopa Belaćevac, gde se sumanja da su pokopani ubijeni kosovski Srbi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online