Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 23.07.2014.
11:55
J. L. Petković - Vesti A

Zločin priznat, kasapi zaštićeni

Istraga o trgovini organima na Kosovu i Metohiji - slučaju Žuta kuća, došla do kraja i sada treba da se odluči da li će optužnica biti podignuta ili će se odustati od nje. Ovo je izjavio je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, dodavši da dokazi koje ima Srbija govore o postojanju ratnih zločina.

Porodice žrtava čekaju pravdu: Klint Vilijamson i Vladimir Vukčević
 

- Dokazi koje smo prikupili govore da je bilo ratnih zločina, ali nismo došli do izvršilaca. Mi smo definisali postojanje krivičnog dela ratnih zločina, ali nismo mogli da utvrdimo da li je baš došlo do trgovine organima - kazao je Vukčević. On je objasnio da su pokušali sa albanskim kolegama da ostvare saradnju i pristupe lokacijama za koje su sumnjali da su na njima sahranjene žrtve, ali da nisu imali pristup terenu.

Istraga počela pre tri godine

Istraga u slučaju trgovine organima, za koju se pretpostavlja da je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dve lokacije u Albaniji - u Burelu i Fuš Kruji, počela je 2011. godine. U aprilu ove godine Kosovo je usvojilo rezoluciju o osnivanju specijalnog suda koji će se baviti samo zločinima iz izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija.

Uoči sastanka sa glavnim tužiocem specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima tokom rata na KiM 1999. Klintom Vilijamsonom, Vukčević je rekao da je srpsko tužilaštvo za ratne zločine došlo do podatka da je na prostoru KiM nestalo više od 300 osoba nealbanske nacionalnosti. Dodao je da ne zna šta se nalazi u Vilijamsonovom izveštaju koji istražuje navode pomenute u izveštaju Dika Martija o organizovanom kriminalu i trgovini organima na KiM.


Vilijamson se juče u Beogradu sastao sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon sastanka kabinet premijera je saopštio da će izveštaj "potvrditi objektivnost institucija EU i međunarodne zajednice u istrazi počinjenih zločina tokom rata na Kosovu i Metohiji i na prostorima bivše Jugoslavije".


- Mi smo od početka očekivali pošten i objektivan pristup, što je tužilac Vilijamson svojim radom na najbolji način potvrdio i na taj način opravdao svoju reputaciju kao borac za poštovanje prava - naglasio je Vučić.


Pre Beograda, američki tužilac je boravio u Prištini, a odatle tamošnji mediji izveštavaju da će biti podneto najmanje deset optužnica protiv nekadašnjih pripadnika OVK za ratne zločine, ali da nema dokaza i za trgovinu organima.

Izbegao susret sa Tačijem

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga istakla da je skupština Kosova podržala formiranje Specijalnog suda i da će u momentu konsolidovanja kosovskih institucija sprovesti ratifikovani sporazum. Vilijamson se u Prištini sastao i sa zamenikom kosovskog premijera Hajredinom Kučijem, a na sastanku su učestvovali i ministri unutašnjih poslova i odbrane Bajram Redžepi i Agim Čeku. Iako su mediji spekulisali da je bilo susreta sa Hašimom Tačijem, to je demantovano.


Kako se navodi, protiv nekih pripadnika OVK će biti podignute optužnice i za nestanak velikog broja Srba iz Zočišta i Orahovca, a za odgovorne se smatraju i dva visoka oficira OVK. Navodno, optužbe obuhvataju ubistva civila, zlostavljanje i njihovo držanje u neljudskim uslovima, ali ne i trgovinu organima. Takođe, prištinski mediji navode, da se očekuje da pripadnici OVK budu optuženi za pojedinačnu, ali ne i za komandnu odgovornost, kao i da će krivične odgovornosti biti oslobođen premijer u odlasku Hašim Tači.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.07.2014. 11:58
Gdje god ovaj Vukčević mješa svoje prste tu Srbi moraju biti dežurni krivci.
Sreda 23.07.2014. 12:22
Dovoljno im je videti cinicne osmehe na licu da bi se unapred znalo kakav ce biti izvestaj o trgovini organima
Sreda 23.07.2014. 12:30
"Mi smo definisali postojanje krivičnog dela ratnih zločina, ali nismo mogli da utvrdimo da li je baš došlo do trgovine organima - kazao je Vukčević." Sta jos na ovu izjavu dodati? Jasno je i maloj deci da se zarad ulaska u tako nam dragu EU sve prodaje i svaka istina zataskava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online