Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
15:39
Tanjug, Vestionline A

Ko je Bedžet Pacoli?

Milijarder Bedžet Pacoli, koji se nakon što su raspisani vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, spominje kao mogući novi premijer, uspešan je biznismen, ali mu ni bavljenje politikom nije strano s obzirom na to da je bio treći predsednik samoproglašene kosovske države, doduše jedva nedelju dana, a potom i prvi zamenik premijera u kabinetu Hašima Tačija.

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Da li je on sledeći premijer Kosova: Bedžet Pacoli

Predsednik Kosova je bio od 22. februara do 30. marta 2011, kao lider stranke Alijansa za novo Kosovo, a potpredsednik vlade je ostao sve do formiranja nove, 9. decemra 2014.  Ostavku na predsedničku funkciju je podneo 30. marta pošto je Ustavni sud Kosova presudio da je odluka parlamenta, koji ga je mesec dana ranije imenovao za predsednika, neustavna.

Pacoli je izabran u trećem krugu sa svega jednim glasom više i to isključivo zahvaljujući Tačijevim poslanicima. Ostalo je, ipak, nejasno ko je zapravo "uskratio" Pacoliju mesto predsednika i otvorio put Atifete Jahjagi za to mesto.

Kada je izabran za kosovskog predsednika mediji su pisali da je prijatelj sa porodicom Klinton, Buš, Jeljcin, ali i da je u Luganu, gde ima vilu, komšija sa tadašnjim izvestiocem Saveta Evrope Dika Martija, čiji izveštaj o trgovini organima tereti njegovog tadašnjeg koalicionog partnera, premijera Hašima Tačija. Jedan je od potpisnika Deklaracije o kosovskoj nezavisnosti iz 2008.

Voli Beograd

Od sukoba na Kosovu navodno je dva puta boravio u Beogradu, od toga jednom da bi se sreo sa Miloševićem. Jednom prilikom je izjavio da mu Beograd nedostaje, posebno mu, kazao je, nedostaju beogradski prijatelji i kafa kod nekadašnjeg restorana “Ruski car”, ali se, kako je rekao, ne usuđuje da ga poseti, jer je čuo da su ga srpske vlasti stavile na neku "crnu listu".

Finansiranje OVK

Pre ulaska u politiku 2006. bio je predsednik i generalni direktor Mabetex Grupe, švajcarske građevinske kompanije, koja je, između ostalog, vlasnik kosovskog tabloida Lajm, a poznat je i kao sponzor brojnih sportskih klubova na Kosovu.

Pacoli se gotovo nikada nije dovodio u direktnu vezu sa sukobima na Kosovu, ali jeste sa finansiranjem OVK, a kasnije Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

I javna i "tajna" politika njegov su teren. On je svuda, na svakom važnom mestu, na gotovo svakoj fotografiji koja "beleži" neki Pripštini značajan trenutak, poput poslednje, na kojoj je sa Tačijem i Vilijamom Vokerom, koji je stigao nedabno na Kosovo sa predlogom za ujedinjene svih Albanaca, gde god da žive.

Pacoli je, naime, uvek bio otvoreno uključen u politički život i kada nije bio na funkciji. 

2 miliona za kosovsku nezavisnost

Prema sopstvenim priznanjima, posebno je bio angažovan na priznavanju samoproglašenog Kosova, a mediji pišu da nije štedeo novac, plaćajući "malim ostrvskim zemljama" da ga priznaju.

Štampa na Maldivima je, na primer, objavila da je njihovo priznanje kosovske nezavisnosti Pacoli platio dva miliona dolara. Njegovi sunarodnici, ako ih pitate kome je Pacoli bliži - Tačiju ili Ramušu Haradinaju, oni će, kažu, kratko odgovoriti: “Novcu, profitu”.

U Srbiji ga uglavnom dovode u vezu sa vlasništvom nad OMV pumpama, ali I zbog spektakularnog venčanja sa italijanskom pevačicom albanskog porekla Anom Oksom.

Tokom tog braka od 1999. do 2002. prištinske foto-radnje bile su izlepljene njihovim zajedničkim fotografijama. Sada je u braku sa Ruskinjom Marijom.

Nekad je bio i uzoran vojnik u Titovoj gardi.

Možda zna ono što drugi ne znaju

Dok je bio predsednik Kosova bio je viđen kao neko ko može da razgovara sa Vašingtonom, ali i Moskvom i Beogradom. Za sada niko nema precizan odgovor zašto je Bedžet Pacoli pristao da bude predsednik u vreme vlade Tačija.

Tumačenja se kreću od procene da "možda zna ono što drugi ne znaju", a tiče se Tačijeve sudbine vezane za istragu trgovine organima.

Pacoli govori, kako se navodi u njegovim biografijama, desetak jezika. Završio je studije marketinga u Hamburgu, a 90-tih je u Švajcarskoj otvorio firmu Mabetex koja obrće milijarde. Ova kompanija ima ćerke firme u Rusiji, Nemačkoj, Kini, Sloveniji, Ukrajini, Češkoj, Moldaviji, Kazahstanu, Iranu, BiH, Albaniji,  ali i na Floridi. 

Jedan od najpoznatijih poslova koje je njegova firma izvodila je obnova Kremlja.

Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj pred sudom u Kolmaru

Platio slobodu Haradinaju?

Poslednji put u ovdašnjim medijima je pomenut nakon hapšenja Ramuša Haradinaja, januara ove godine na granici Švajcarske i Francuske po poternici Srbije. Mediji su tvrdili da Pacoli ne štedi novac da izdejstvuje oslobađanje Haradinaja iz pritvora u kojem je proveo gotovo četiri meseca.

Haradinajevo hapšenje ga je navodno uznemirilo, a nakon samo dva dana po njegovom pritvaranju Pacoli je na svojoj Fejsbuk stranici napisao "da podržava miran protest građana Kosova protiv hapšenja bivšeg kosovskog premijera po srpskoj poternici".

stog dana se oglasio još dva puta: jednom da bi ponovo pružio podršku porodici Haradinaj, a drugi put da bi javnosti predočio zaključke sa sastanka koje je imao sa predsednikom parlamenta Albanije Iljirom Metom i tom prilikom naveo da je ubeđen da "Francuska radi na oslobađanju Ramuša".

Pacoli je ocenio razočaravajućim da "kosovski parlament nije izglasao rezoluciju o Ramušu Haradinaju. Svi razgovori i obećanja na kraju su propali. Ovo je realna situacija", rekao je Pacoli, preneli su tada beogradski mediji.

Tači+Pacoli

Inače, neposredno nakon izbora za predsednika Kosova prištinske ulice su osvanule oblepljene plakatima na kojima se tada premijer Tači i novoizabrani predsednik Pacoli, uokvireni srcem, strasno ljube, dok ih strelom nišani Amor u liku Kristofera Dela, tadašnjeg američkog ambasadora u Prištini.

Kako su tada tvrdili lokalni mediji, Pacoli je za predsednika izabran tek nakon intenzivnog Delovog pritiska na kosovske parlamentarce koji, uprkos ranijem koalicionom dogovoru između Tačijeve Demokratske partije i Pacolijeve Alijanse za novo Kosovo, nikako nisu želeli da ga vide na poziciji prvog čoveka samoproglašenog Kosova.

Autori ove fotomontaže su bili aktivisti ultradesničarskog pokreta Samoopredeljenje sugerišući da su premijer i predsednik "stupili u brak" pod američkom prinudom, a vic je u tome da su tokom predizborne kampanje sa Tačijeve, i ne samo njegove, strane stizale optužbe da je Pacoli trojanski konj Rusije i Srbije, ubačen kako bi rasturio mladu kosovsku državu.

Oni koji su imali priliku da sa njim razgovaraju opisuju ga kao čoveka koji se ne libi da na mini aparatu sam pripremi kafu za svoje goste. Često je, kažu, govorio da, ako želite uspeh u životu, morate biti u ravni sa svojim sagovornikom - bilo da se spuštate ili podižete na njegov nivo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online