Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 27.05.2012.
14:35
Blic A

Izbor Nikolića tema i NATO samita

Izbor novog predsednika Srbije bio je i jedna od tema nedavno završenog NATO samita u Čikagu, rekla "Jutarnjem listu" šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Vesna Pusić: Izborom Nikolića stvorena nova situacija u regionu
 

Premda su na dnevnom redu bile dve dominantne teme, situacija u Avganistanu i odnos s državama partnerima, tema proširenja nametnula se zapravo sama od sebe, nakon što se saznalo da je na izborima za predsednika Srbije "izabran radikalni nacionalista Tomislav Nikolić", piše "Jutarnji list", a prenosi "Blic".

Nakon neformalnih razgovora i razmene mišljenja, zaključilo se da izborom Nikolića može doći do ozbiljnih promena u političkom odnosu snaga u Srbiji, ali i do posve nove situacije u regionu.

U raspravi na radnoj večeri ministara spoljnih poslova članica NATO pakta, učestvovala je i hrvatska ministarka Vesna Pusić koja se, govoreći o situaciji i zemljama u regiji jugoistočne Europe, založila za nastavak procesa proširivanja.

"Na nivou ministara spoljnih poslova organizovan je sastanak sa zemljama - pretendentima za članstvo: Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Gruzijom. U svom sam izlaganju upozorila da je u regiji, izborom Nikolića, stvorena nova situacija, da se, naravno, ne zna kakve će biti posledice promene vlasti u Srbiji, ali da to svakako zahteva da se o temi proširenja ipak raspravlja i na ovom zasedanju. Hrvatska podupire ideju o primanju BiH, Crne Gore i Makedonije u NATO, jer smo sigurni da će to doprineti stabilizaciji odnosa i sigurnosti u regiji," kaže za "Jutarnji" Vesna Pusić.

Na pitanje koliko će izbori u Srbiji imati uticaja na odnose Srbije i Hrvatske, ona kaže:

"S obzirom na to da je reč o relativno malom prostoru koji je kroz istoriju bio povezan na različite načine, jasno je da događaji u jednoj državi imaju odraza i na sve ostale zemlje u regiji. Teško je sada predvideti kakav će biti razvoj događaja, no s nešto većom sigurnošću mogu tvrditi da će promena vlasti u Srbiji imati većeg odraza na nene susede negoli na nju samu.

- Srbija će, barem se tako najavljuje, nastaviti s približavanjem EU; pitanje je, međutim, kako će se nova vlast odnositi prema Crnoj Gori i BiH, pa i Hrvatskoj. Prve izjave novoizabranog srpskog predsednika Nikolića u razgovoru s novinarom FAZ-a, prilično su šokantne i za Hrvatsku u potpunosti neprihvatljive. Hrvatska i Srbija, ako žele dobro svojim građanima, moraju kao dve susedne zemlje biti u stanju da sarađuju. No, za to je nužno da postoje i volja i sposobnost s obe strane. Možda još treba pričekati da se smire predizborne strasti i da se formira nova vlada u Srbiji", zaključuje hrvatska ministarka.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.05.2012. 14:55
Sad kad se potomstvo us...sko uzjogunilo, sad ce sigurno da se upali crveno svetlo u NATOu.Jos nisu objasnili narodu da li odlazak hrv vojnika u sluzbu do strane zemlje bez dozvole UNa znaci i okupaciju te zemlje od strane Hrvatske.To ne treba valjda kao nezavisan i slobodan narod da znaju. Cika Vladi nikako ne odgovara Bugarska i Grcka u NATOu, pa samim tim niti Srbija.Turci mu kvare posao sa Englezima na koridoru posto je Nabucco otpao, pa ajde da vidimo kako ce sve da zavrsi.Da li ce nesekularni Turci kad kulminuje da podrze Izrael i NATO ili Iran. Za sada jos igraju njihove igrice sa Sirijom.
Nedelja 27.05.2012. 22:14
Naravno susedi su naucili da nam kroje spoljnu politiku pa se sada sekiraju dali ce i dalje to moci. Vidi se da Hrvatima Toma nije po volji poceli su da mu iskopavaju sve i svasta jos iz vremena rata. Toboz oni nisu nista tada izjavljivali a nemaju ni zlocince. J....a morali smo da ih pitamo pre izbora ko im odgovara. Ovako ce poceti da ga maltretiraju da ide uokolo da se izvinjava svima. akos se bude bunijo ,ovi ce kod mame iz EU da intervenisu da nas malo pritisnu. Mislim da bi trebalo malo komsije ostaviti neka misle sta im volja i da se sa BRIK-om usaglasimo oko nase proizvodnje i prodaje te malo stanemo na noge.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online