Nedelja 27.05.2012.
14:35
Blic

Izbor Nikolića tema i NATO samita

Vesna Pusić: Izborom Nikolića stvorena nova situacija u regionu
 

Premda su na dnevnom redu bile dve dominantne teme, situacija u Avganistanu i odnos s državama partnerima, tema proširenja nametnula se zapravo sama od sebe, nakon što se saznalo da je na izborima za predsednika Srbije "izabran radikalni nacionalista Tomislav Nikolić", piše "Jutarnji list", a prenosi "Blic".

Nakon neformalnih razgovora i razmene mišljenja, zaključilo se da izborom Nikolića može doći do ozbiljnih promena u političkom odnosu snaga u Srbiji, ali i do posve nove situacije u regionu.

U raspravi na radnoj večeri ministara spoljnih poslova članica NATO pakta, učestvovala je i hrvatska ministarka Vesna Pusić koja se, govoreći o situaciji i zemljama u regiji jugoistočne Europe, založila za nastavak procesa proširivanja.

"Na nivou ministara spoljnih poslova organizovan je sastanak sa zemljama - pretendentima za članstvo: Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Gruzijom. U svom sam izlaganju upozorila da je u regiji, izborom Nikolića, stvorena nova situacija, da se, naravno, ne zna kakve će biti posledice promene vlasti u Srbiji, ali da to svakako zahteva da se o temi proširenja ipak raspravlja i na ovom zasedanju. Hrvatska podupire ideju o primanju BiH, Crne Gore i Makedonije u NATO, jer smo sigurni da će to doprineti stabilizaciji odnosa i sigurnosti u regiji," kaže za "Jutarnji" Vesna Pusić.

Na pitanje koliko će izbori u Srbiji imati uticaja na odnose Srbije i Hrvatske, ona kaže:

"S obzirom na to da je reč o relativno malom prostoru koji je kroz istoriju bio povezan na različite načine, jasno je da događaji u jednoj državi imaju odraza i na sve ostale zemlje u regiji. Teško je sada predvideti kakav će biti razvoj događaja, no s nešto većom sigurnošću mogu tvrditi da će promena vlasti u Srbiji imati većeg odraza na nene susede negoli na nju samu.

- Srbija će, barem se tako najavljuje, nastaviti s približavanjem EU; pitanje je, međutim, kako će se nova vlast odnositi prema Crnoj Gori i BiH, pa i Hrvatskoj. Prve izjave novoizabranog srpskog predsednika Nikolića u razgovoru s novinarom FAZ-a, prilično su šokantne i za Hrvatsku u potpunosti neprihvatljive. Hrvatska i Srbija, ako žele dobro svojim građanima, moraju kao dve susedne zemlje biti u stanju da sarađuju. No, za to je nužno da postoje i volja i sposobnost s obe strane. Možda još treba pričekati da se smire predizborne strasti i da se formira nova vlada u Srbiji", zaključuje hrvatska ministarka.

2024 © - Vesti online