Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 12.05.2012.
02:28
Beta A

Odalović: SNS traži poništavanje izbora na svim nivoima

Kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Srbije Tomislav Nikolić zatražio je u prigovoru Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) poništavanje izbora na svim nivoima, izjavio je sekretar RIK-a Veljko Odalović.

RIK će da razmatra Nikolićev prigovor: Veljko Odalović
 

"RIK-u je u 18.30 stigao prigovor Nikolića koji se odnosi na nepravilnosti, bez konkretnog navođenja mesta, a nije navedeno ni da li je sporan izborni materijal sa predsedničkih ili parlamentarnih izbora. Nikolić je u prigovoru tražio poništavanje izbora na svim nivoima", rekao je Odalović Radioteleviziji Srbije.


Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić pozvao je tužilaštvo da izda nalog za hapšenje funkcionera Demokratske stranke Dragana Šutanovca i Olivera Dulića jer su "lagali" da je izborni džak sa izbornim materijlom ukraden u Zaječaru, i naveo da je materijal pronađen u Vojvodini, 300 kilometara od Zaječara.


Odalović je najavio da će RIK razmatrati Nikolićev prigovor i da će formirati grupu sastavljenu od članova RIK-a i zaposlenih u stručnoj službi Skupštine Srbije koja će detaljno pregledati kompletan izborni materijal i utvrditi da li i gde eventualno nedostaje džak sa glasaškim listićima i krenuće tim putem da utvrđuje šta se dogodilo.


Upitan o primedbu SNS da je RIK "požurio da saopšti" konačne rezultate, Odalović je odgovorio da je rok definisan zakonom i određen je na 96 sati od zatvaranja biračkih mesta i podsetio da je taj rok istekao u četvrtak u 20 sati, pa RIK saopštavanjem rezultata u 19.30 nije odstupio ni minut od propisanog roka.


"Procedura sa izbornim materijalom je dobro poznata RIK-u i članovima RIK-a iz političkih stranaka. Stranke su uključene u sve faze izbora, od štampanja glasačkih listića, preko strukture RIK-a u kojima imaju predstavnike do proširenih sastava biračkih odbora gde se proglašavaju izborne liste i članova biračkih odbora u stalnom sastavu koji učestvuju u sprovođenju izbora", rekao je Odalović.


Odalović je u vezi sa štampanjem izbornog materijala naveo da se u RIK-u utvrđuje termin za štampanje i pozivaju predstavnici političkih stranaka da prisustvuju početku štampanja i to je javna radnja, prenosi se direktno preko medija, potpisuju se protokoli.


"Po završetku štampanja izbornih listića, kojih ima koliko i upisanih biračka plus 0,5 odsto takozvane rezerve, komisijski se uništava štamparska ploča i izveštaj se dostavlja RIK-u", rekao je Odalović.


On je objasnio da se materijal koji se štampa u štampariji Službenog glasnika distribuira opštinskim izbornim komisijama (OIK) u pratnji policije i koordinator RIK-a zapisnički predaje materijal OIK-u ili radnom telu.


"OIK ili radno telo u subotu, dan pred izbore, materijal predaje biračkim odborima koji vrše uvid i za sve postoje zapisnici o primopredaji", podsetio je Odalović.


Postupak se po završetku glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja odvija u suprotnom pravcu, birački odbor predaje materijal OIK-u i sačinjava zapisnik o tome šta se predalo, a OIK predaje koordinatoru RIK-a i materijal stiže u depo u Skupštini Srbije u Ulici Kralja Milana, rekao je sekretar RIK-a.


Zapisnici se obrađuju posebno i vrši se statistička kontrola i tako su utvrđeni i saopšteni konačne rezultate.

POVEZANE VESTI

Subota 12.05.2012. 06:53
organizovaće demonstracije, izvesti ljude i omladinu na ulice, radiće opet pendreci i suzavci, i posle može i da se povuće u hladovinu svog voćnjaka. Nikada ništa ne odradi do kraja.
Subota 12.05.2012. 03:59
Кад би Тома макар једном у животу и то баш сад кад стварно треба био доследан и ишао до краја могло би нешто велико да се изроди из свега овога . Само бојим се да ће онако метиљаво на крају само да слегне раменима Није он такав калибар човека .
Subota 12.05.2012. 11:06
Ovaj Nikolić,da li je toliko glup da traži poništavanje izbora,kada zna da Tadić ima malu prednost u odnosu na njega.Ili je toliko pametan,jer vidi da lako može da pobedi Tadića u drugom krugu,pa beži od odgovornosti.Mislim da je Nikolić jedan veliki prevarant i manipulator,koji pokušava da što više birača izgubi kako ne bi pobedio u drugom krugu,jer lakše je biti u opoziciji,i stalno kritikovati,nego biti na vlasti i trpeti kritike sa svih strana.NIKOLIĆU PROČITAN SI!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online