Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.05.2012.
19:05
Beta A

I dalje postoje zablude oko logora Staro sajmište

Istorija nekadašnjeg koncentracionog logora na Sajmištu u Beogradu i dalje nije u potpunosti istražena i postoje mnoge zablude i kontroverze, uključujući i oko broja žrtava, ukazano je na skupu o budućem uređenju prostora Sajmišta.

Staro sajmište se nalazi na Novom Beogradu

Predavač na britanskom Otvorenom univerzitetu Jovan Bajford rekao je da se i dalje navodi broj od 40.000 žrtava, od kojih je 7.000 Jevreja, koji je neposredno posle Drugog svetskog rata ustanovila Državna komisija za utvrđivanje zločina.

On je naveo da je problem u tome što se nalazi te komisije uglavnom zasnivaju na izjavama svedoka, navodeći da je komisija tokom ekshumacija otkrila 10.000 tela žrtava logora na Starom sajmištu.

Prema njegovim rečima, sličan problem utvrđivanja broja žrtava javlja se i u slučaju drugih logora poput Jasenovca, Manjače ili Jajinaca.

"U Srbiji nema dovoljno energije i motiva da se preispitaju podaci Državne komisije i utvrdi broj žrtava u Drugom svetskom ratu", ocenio je Bajford.

Ukazao je da je na problem marginalizacije jevrejskih žrtava, navođenjem većeg broja žrtava logora i zanemarivanjem činjenice da su svi Jevreji u logoru ubijenu dok su ostali logoraši puštani.

On je naveo da je zabluda i da je logor koji je bio pod nemačkom upravom bio deo sistema logora NDH jer se nalazio na njenoj teritoriji, tako da srpske kolaboracionističke vlasti nisu bile odgovorne.

Ta tvrđa se posebno mogla čuti tokom 90-tih godina prošlog veka u Srbiji, a bilo je predloga da se Sajmište predstavi kao kao sistem jasenovačkih logora, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u javnosti i dalje postoji takva opcija, a zastupaju je i neke političke stranke, poput Demokratske stranke Srbije.

Američki istraživač Holokausta i profesor na Univerzitetu Severne Karoline u Čepel Hilu Kristofer Brauning (Ćritopher Browning) rekao je da su dve faze Holokausta - uništavanje Jevreja streljanjem i u gasnim komorama u logorima smrti, u Srbiji bile objedinjene i da su se desile vrlo rano u periodu od jesni do proleća 1941/42. godine.

Holokaust u Srbiji tokom Drugog svetskog rata karakteriše i to što Jevreji nisu slani u druge delove Evrope već su ubijani u Srbiji a to je omogućilo više specifičnih okolnosti, uključujući i posledice ustanka i sistema odmazde koji su sprovodile nemačke okupacione vlasti.

"U svim zemljama Evrope postojalo je potpuno odsustvo solidarnosti većinskog stanovništva sa jevrejskom manjinom", rekao je on i dodao da je u Srbiji bilo protesta zbog ubijanja Srba, ali ne i zbog ubijanja Jevreja i Roma.

Na skupu je ukazano da je u vreme bivše Jugoslavije postojao otpor da se govori o žrtvama kao pripadnicima određenih naroda, jer bi to otvorilo pitanja i o tome ko je počinio zločine i kakav se rat vodio, da bi tokom 1990-tih u Srbiji počelo da se govori o srpskim žtveama, ali ne i o Jevrejima jer to nije donosilo političke
koristi.

Rasprava se vodila i o tome kakva je uloga memorijalnih centara i da li treba predstaviti i druge slojeve istorije nekog mesta koje je bilo stratište. Ocenjeno je da treba sačuvati objekte koji podstiču sećanje, a izneta je i ocena da pored podsećanja takvi centri moraju imati edukativnu ulogu.

Ukazano je i da Holokaust i stradanje ne smeju biti u nekom budućem memorijalnom centru na Sajmištu potisnuti drugim aspektima.

Bajford je ukazao na potenciranje urbanističkog i arhitektonskog značaja Sajmišta, kao bisera jugoslovenske arhitekture 1930-tih, što je, prema njegovim rečima, posledica idealizacije predratnog društva i života.

POVEZANE VESTI

Petak 11.05.2012. 19:28
U Novom Pazaru je do 2.sv.rata zivelo oko 600 Jevreja. Majka generala Mose Dajana je iz N.Pazara od Arona. Po dolasku nacista, muslimani iz N.P. su krenuli u pljacku i ubijanje kako Srba tako i Jevreja i njihovu predaju Nemcima. Odatle su sprovedeni u logor Staro sajmiste i tamo su skoro svi pobijeni. Kako da Srbi protestuju kada su u N.Pazaru imali istu sudbinu? U sastavu Cetnicke kolasinske brigade 2.kosovskog korpusa, borio se i jedan Jevrejin po imenu Marko, plave kose, koji je izbegao sudbinu ostalih Jevreja i borio se braneci svoju cast i srpska sela u Rasu od Nemaca i muslimana koje su oni naoruzali. Moj prilog ovoj prici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online