Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 07.04.2012.
00:14
Večernje novosti A

Vuk Drašković: Menjati sve iz korena

Vuk Drašković, lider SPO, podržao je kandidaturu Čedomira Jovanovića za predsedničke izbore, a svoju stranku ugradio u koaliciju "Preokret" za parlamentarne izbore.

Vuk Drašković: Srbija u EU, a evropski standardi i zaštita za Srbe i srpsku baštinu na Kosovu
 

Za "Večernje novosti", Drašković govori pred kojim putevima se Srbija nalazi pred Đurđevdan i zašto je, uoči novog izjašnjavanja građana, napravio i ovaj politički "preokret".


- Srbija je na raskršću tri strateška puta. Vodeća stranka vlasti i vodeća stranka opozicije zagovaraju evropsku Srbiju na njenim starim antievropskim temeljima. Neke partije su protiv ma kakvog uključivanja u EU i za preusmeravanje državnih putokaza prema Rusiji, Kini, Indiji i drugim zemljama koje ne priznaju nezavisnost Kosova. "Preokret" je za treći put: evropsku Srbiju moramo graditi na njenim novim, evropskim temeljima.


Šta bi trebalo da se preokrene u državnoj politici posle narednih izbora?

- Potrebno je preokrenuti sve. Od temelja do krova, jer je sistem u Srbiji suštinski nepromenjen već decenijama. Nekontrolisana vlast komunističke partije zamenjena je nekontrolisanom moći svake vladajuće partije. Isti je broj opština, isto je podaničko pravosuđe, tajne službe i tajna dosijea, propadanje sela, revolucionarni kultovi i mitovi, ideološke anateme... Sve je to i drastičnije nego pre tri ili četiri decenije, jer su se kao barjaktari pojavili ratni profiteri i razne mafije, a partijska privatizacija uništila je i fabrike i radnike.


Može li Srbija da nastavi sa politikom“i EU i Kosovo”? Da li je to ostvarivo?

- Ne može, jer se ta gubitnička politika vodi već 12 godina. I Kosovo u Srbiji i Srbija u EU. To je produžetak stranputice: ni Kosovo u Srbiji ni Srbija u EU. Mi u "Preokretu" kažemo: Srbija u EU, a evropski standardi i zaštita za Srbe i srpsku baštinu na Kosovu. Jedino je to moguće i realno.


Na suprotnom političkom polu od "Preokreta" je ideja političke neutralnosti koju promoviše DSS? Šta mislite o tome?

- Nijedna politika ne može biti politički neutralna. To je glupost.


Zbog čega ste odlučili da SPO izađe na izbore sa LDP, a ne sa DS?

- Zbog toga što se SPO, od svog osnivanja, programski bori za Srbiju u Evropi i na Zapadu. Radikalno i bezuslovno. To je i program LDP. Saglasnost oko glavnog strateškog cilja dovela je i do koalicije "Preokret".


Sa kojim strankama i koalicijama ne biste mogli da formirate vladajuću koaliciju posle izbora? Šta je politički uslov za saradnju?

- Mi u "Preokretu" glasno i jasno kažemo kakvu Srbiju hoćemo i šta sve u ovoj državi mora da se preokrene. Ne možemo sa onima koji su protiv Evrope. To je strateško pitanje.


Hoćete li moći da oprostite DS i da opet budete u savezu sa njima, jer ste ih optuživali da vode kampanju protiv SPO?

- Zbog toga što je SPO tražio uklanjanje barikada na severu Kosova, dogovore između Beograda i Prištine, i što smo podržali deklaraciju "Preokreta", DS je raskinuo koaliciju sa nama i upregao dvojicu visokih funkcionera u Vladi Srbije, koje je SPO isključio iz stranke, da vode višemesečnu medijsku kampanju sa ciljem razbijanja SPO. Istovremeno, DS je uklanjao barikade i prihvatao i neke druge naše zahteve. Ovo su činjenice, a ne optužbe. Mi u DS, i dalje, vidimo svog prirodnog partnera u narednim teškim bitkama za evropsko uređenje naše države, jer nas taj cilj povezuje duže od dve decenije.

Ne glasa se za Dražu i Tita

 

Koliko ideološke razlike u okviru "Preokreta" mogu da utiču na funkcionisanje koalicije? Mnogi se, na primer, protive rehabilitaciji generala Mihailovića...

 

- O generalu Mihailoviću SPO govori isto već 22 godine. Te "ideološke razlike" nisu bile smetnja našim koalicijama i savezima ni sa Dragoljubom Mićunovićem, ni sa Zoranom Đinđićem, ni sa Vesnom Pešić, ni sa Žarkom Koraćem, ni sa antiratnim pokretom u Srbiji od 1990. do 2000, ni sa Borisom Tadićem posle 2000. Otkud, odjednom, da te "ideološke razlike" sprečavaju ili ometaju strateško evropsko savezništvo SPO i LDP? Ne ometaju. Danas se u Srbiji ne odlučuje o tome hoće li pobediti bivši Dražini ili bivši Titovi gerilci, nego o tome kako zaustaviti ekonomsko, biološko, duhovno i ukupno propadanje Srbije.

POVEZANE VESTI

Subota 07.04.2012. 00:23
Covek stvarno ne zna kada se treba povuci,zar stvarno misli da moze nesto menjati sa podrskom od 0,0001%biraca,nadam se da ce i ceda uskoro na ovaj nivo doci.
Subota 07.04.2012. 02:16
Strasno kolko ima tih (stranih) placenika ovde, stvarno nam nema spasa...
Subota 07.04.2012. 01:22
Vuce veliki si knjizevnik.napisao si knjige koje ulaze u antologiju. Ali budi razuman i dostojanstveno se povuci iz politike. Sve je mucno i jadno dalje nastaviti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online