Subota 07.04.2012.
00:14
Večernje novosti

Vuk Drašković: Menjati sve iz korena

Vuk Drašković: Srbija u EU, a evropski standardi i zaštita za Srbe i srpsku baštinu na Kosovu
 

Za "Večernje novosti", Drašković govori pred kojim putevima se Srbija nalazi pred Đurđevdan i zašto je, uoči novog izjašnjavanja građana, napravio i ovaj politički "preokret".


- Srbija je na raskršću tri strateška puta. Vodeća stranka vlasti i vodeća stranka opozicije zagovaraju evropsku Srbiju na njenim starim antievropskim temeljima. Neke partije su protiv ma kakvog uključivanja u EU i za preusmeravanje državnih putokaza prema Rusiji, Kini, Indiji i drugim zemljama koje ne priznaju nezavisnost Kosova. "Preokret" je za treći put: evropsku Srbiju moramo graditi na njenim novim, evropskim temeljima.


Šta bi trebalo da se preokrene u državnoj politici posle narednih izbora?

- Potrebno je preokrenuti sve. Od temelja do krova, jer je sistem u Srbiji suštinski nepromenjen već decenijama. Nekontrolisana vlast komunističke partije zamenjena je nekontrolisanom moći svake vladajuće partije. Isti je broj opština, isto je podaničko pravosuđe, tajne službe i tajna dosijea, propadanje sela, revolucionarni kultovi i mitovi, ideološke anateme... Sve je to i drastičnije nego pre tri ili četiri decenije, jer su se kao barjaktari pojavili ratni profiteri i razne mafije, a partijska privatizacija uništila je i fabrike i radnike.


Može li Srbija da nastavi sa politikom“i EU i Kosovo”? Da li je to ostvarivo?

- Ne može, jer se ta gubitnička politika vodi već 12 godina. I Kosovo u Srbiji i Srbija u EU. To je produžetak stranputice: ni Kosovo u Srbiji ni Srbija u EU. Mi u "Preokretu" kažemo: Srbija u EU, a evropski standardi i zaštita za Srbe i srpsku baštinu na Kosovu. Jedino je to moguće i realno.


Na suprotnom političkom polu od "Preokreta" je ideja političke neutralnosti koju promoviše DSS? Šta mislite o tome?

- Nijedna politika ne može biti politički neutralna. To je glupost.


Zbog čega ste odlučili da SPO izađe na izbore sa LDP, a ne sa DS?

- Zbog toga što se SPO, od svog osnivanja, programski bori za Srbiju u Evropi i na Zapadu. Radikalno i bezuslovno. To je i program LDP. Saglasnost oko glavnog strateškog cilja dovela je i do koalicije "Preokret".


Sa kojim strankama i koalicijama ne biste mogli da formirate vladajuću koaliciju posle izbora? Šta je politički uslov za saradnju?

- Mi u "Preokretu" glasno i jasno kažemo kakvu Srbiju hoćemo i šta sve u ovoj državi mora da se preokrene. Ne možemo sa onima koji su protiv Evrope. To je strateško pitanje.


Hoćete li moći da oprostite DS i da opet budete u savezu sa njima, jer ste ih optuživali da vode kampanju protiv SPO?

- Zbog toga što je SPO tražio uklanjanje barikada na severu Kosova, dogovore između Beograda i Prištine, i što smo podržali deklaraciju "Preokreta", DS je raskinuo koaliciju sa nama i upregao dvojicu visokih funkcionera u Vladi Srbije, koje je SPO isključio iz stranke, da vode višemesečnu medijsku kampanju sa ciljem razbijanja SPO. Istovremeno, DS je uklanjao barikade i prihvatao i neke druge naše zahteve. Ovo su činjenice, a ne optužbe. Mi u DS, i dalje, vidimo svog prirodnog partnera u narednim teškim bitkama za evropsko uređenje naše države, jer nas taj cilj povezuje duže od dve decenije.

Ne glasa se za Dražu i Tita

 

Koliko ideološke razlike u okviru "Preokreta" mogu da utiču na funkcionisanje koalicije? Mnogi se, na primer, protive rehabilitaciji generala Mihailovića...

 

- O generalu Mihailoviću SPO govori isto već 22 godine. Te "ideološke razlike" nisu bile smetnja našim koalicijama i savezima ni sa Dragoljubom Mićunovićem, ni sa Zoranom Đinđićem, ni sa Vesnom Pešić, ni sa Žarkom Koraćem, ni sa antiratnim pokretom u Srbiji od 1990. do 2000, ni sa Borisom Tadićem posle 2000. Otkud, odjednom, da te "ideološke razlike" sprečavaju ili ometaju strateško evropsko savezništvo SPO i LDP? Ne ometaju. Danas se u Srbiji ne odlučuje o tome hoće li pobediti bivši Dražini ili bivši Titovi gerilci, nego o tome kako zaustaviti ekonomsko, biološko, duhovno i ukupno propadanje Srbije.

2024 © - Vesti online