Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 18.03.2014.
13:01
J. Arsenović - Vesti A

Trajno izbrisani sa političke scene?

"Novi srpski poredak", "Tektonski poremećaji", "Gašenje srpske opozicije", samo su neke od ocena u nedelju održanih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Ko su najveći gubitnici republičkih izbora? (Gledajte pri dnu ekrana, tu su...)
 



Nema sumnje da su najveći izborni gubitnici Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića i Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića, partije koje su do sada bile sastavni deo parlamentarnog života, a koje ovoga puta nisu prešle cenzus. Ipak, možda je najveće iznenađenje DSS kojem su istraživači javnog mnjenja, za razliku od LDP-a i URS-a, listom predviđali ne samo prelazak cenzusa već osvajanje između sedam i osam odsto glasova.

Neki analitičari vide i dobru stranu toga što je srpski parlament ostao bez političara koji su doskora bili neizostavni delovi raznoraznih vladajućih kombinatorika.


- Rezultati izbora su za mene očekivani, a dobro je što stranke, pre svega G17 i njena naslednica URS, koje su unele dosta haosa u ekonomiju ove zemlje u poslednjih 13 godina, više ne učestvuju u parlamentarnom životu - kaže savetnik za strana ulaganja Mahmut Bušatlija.

Mlađan Dinkić: Vreme je da odem

- Ovo je za nas neuspeh. Rezultati su ispod očekivanja i neko sposobniji bi trebalo da vodi stranku. Vreme je da me neko zameni... Nadam se da će nova vlast odustati od politike stezanja kaiša.

Spasao ga Čanak: Boris Tadić
 



Kakva je sudbina ovih stranaka i njihovih političkih lidera, postalo je tema već u izbornoj noći, a samo je Mlađan Dinkić najavio mogućnost napuštanja liderske pozicije.

Poraz rusofila

Izbori predstavljaju i poraz evroskeptika i apsolutni trijumf zagovornika politike "EU nema alternativu". Sve stranke koje su ušle u parlament bespogovorno su za ulazak Srbije u EU, a u najvišem zakonodavnom telu neće, dakle, biti zagovornika političke neutralnosti (DSS - 3,9), kao i partija koje su za okretanje Rusiji - Srpske radikalne stranke (1,96) i Dveri (3,07). Tako je značajan deo birača ostao bez predstavnika u parlamentu.


- Ove partije će se suočiti s gubitkom državnog finansiranja i sopstvenih donatora, pa će im biti teško da prežive do narednih izbora. Ako i prežive, neće imati velike šanse na narednim izborima, jer neće biti finansirane četiri godine - procena je političkog analitičara Vladimira Goatija.


Prema njegovom mišljenju, DSS će teško uspeti da se vrati u parlament, ako ne odstupi od svoje politike i ne promeni lidera. Veliko je pitanje da li postoji biračka potreba za politikom LDP-a, dok za URS predviđa da kao heterogena partija neće opstati već će se raspasti na stranke koje je Dinkić svojevremeno objedinio u Regione.

Razočaran u sebe i u birače: Vojislav Koštunica

Ni obe demokratske partije - DS Dragana Đilasa i NDS Borisa Tadića nemaju razloga za zadovoljstvo i pre su gubitnici nego dobitnici. Pogotovu ako se ima na umu da su do pre samo dve godine demokrate bile glavni nosioci vlasti u republičkoj vladi, pokrajini i u Beogradu, kao i da su imali predsednika države. Sada im ozbiljno preti i razvlašćivanje u Vojvodini, jedinom nivou vlasti gde naprednjaci još ne vladaju.


Činjenica da NDS nije prešao cenzus u Beogradu, povratniku u politiku Borisu Tadiću dobar je nauk da je magični prelazak željenog praga od pet odsto glasova izašlih birača zaradio pre svega zahvaljujući glasovima Lige socijaldemokrata Vojvodine sa kojom je učestvovao na izborima.

Vojislav Koštunica: Tiranija većine

- Rezultati su razočaravajući... Odnos snaga u parlamentu izuzetno podseća na 1990-e samo su dva glavna aktera sada promenila mesta. Pobeda SNS-a je ostvarena uz podršku zapadnih sila čiji je uticaj i mešanje u unutrašnje stvari Srbije jak... Moramo se boriti da u Srbiji ne dođe do tiranije većine.


Prema preliminarnim podacima, NDS je u Vojvodini osvojio preko osam odsto glasova, duplo više nego u Beogradu i centralnoj Srbiji, tako da se slobodno može reći da parlamentarni status bivši predsednik Srbije duguje - Nenadu Čanku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online