Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.09.2013.
19:09
B92 A

Hoće li 2014. biti godina izbora?

Da li će, osim lokalne vlasti u glavnom gradu, građani birati i novi saziv Skupštine Srbije, pitanje je o kojem bi trebalo da odluči vladajuća koalicija. Dok u SNS-u ne odbacuju mogućnost da će prevremenih izbora u 2014. godini biti, u SPS za sada ćute.

U 2014. ćemo imati izbor u Beogradu, a možda i vanredne parlamentarne izbore
 

Da li će 2014. biti izborna godina? Sudeći prema mišljenju prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, izlazak na birališta nije neophodan, al nije ni nemoguć. Naprednjaci ponavljaju da izbori u ovom trenutku nisu prioritet, ali i da ima stranaka koje te izbore traže.

"Izbori na republičkom nivou nisu nemogući i nisu neka tabu tema ukoliko na drugi način kroz dnevnopolitičko delovanje ne mogu da se realizuju određeni koncepti. Postoje bolne stvari koje ćemo morati jednostavno da realizujemo u procesu opšte reorganizacije države Srbije u svim segmentima, a moguće je da ne misle svi kao mi. Zbog toga krajnji sud trebalo bi da imaju građani. Da li će to biti ili ne to ne zavisi samo od nas i najmanje od nas zavisi", kaže Igor Mirović, potpredsednik SNS.

Zajedno ili na odvojenim listima, pitanje je koje se, na pomen izbora, pa još i vanrednih, postavlja opoziciji. I u Demokratskoj stranci i LDP-u spremni su za razgovore u opozicionom bloku, dok je, kažu, rano da se govori i o zajedničkom nastupu.

"Nije se razgovaralo o eventualnim predizbornim koalicijama s obzirom da nije stvar da li ćemo mi građanima ponuditi jednu izbornu listu ili dve, tri ili pet. Mnogo je važnije sa kakvom će svaka od naših stranaka ponudom izaći. I to upravo jeste osnovni razlog zbog kog treba raspisati izbore", navodi Aleksandra Jerkov, portparolka DS.

Funkcioner LDP Bojan Đurić kaže da vremena za dogovor još ima.
 

"Ako opozicija želi da se na ozbiljan način integriše i da radi na ozbiljan način, onda moramo da se dogovorimo oko konkretnih političkih planova. Ja mislim da vremena ima i da u paniku ne treba upadati, ali da ne treba već danas govoriti o koalicijama, listama i tako dalje", kaže Đurić.

Ne pominju se kao deo mogućeg zajedničkog opozicionog bloka, ali su za izbore. U stranci Vojislava Koštunice smatraju da bi, istovremeno sa izborima u Beogradu, trebalo da budu održani i vanredni parlamentarni izbori. Građani bi, kako navode u DSS-u, želeli nastavak ovog puta ili, kako navode, političku neutralnost, koja znači prekid pregovora sa Evropskom unijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online