Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 24.03.2014.
12:27
Beta A

Apsolutna većina opasna po Srbiju i SNS

Ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke na izborima u Srbiji opasna je i za demokratiju u Srbiji, ali i za samu stranku koja će morati da preuzme odgovornost za sve poteze u zemlji, ocenio je direktor Centra za jugoistocne evropske studije Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

Ubedljiva pobeda na izborima: Lider SNS-a Aleksandar Vučić
 

"Izbori su i raspisani zato što je Vučić želeo da smanji vlast premijera Dačića i njegove socijalističke partije. To je i ostvario, ali sada, ukoliko želi sam da bude na vlasti, ne može loše odluke da svali na koalicionog partnera", ocenio je Biber u
blogu Balkan u Evropi (Balkans in Europe Policy Blog).

Biber je kao jedan od problema naveo i nedostatak kapaciteta u samoj stranci koja, kako je ocenio, zbog toga nije predložila ni kandidata za gradonačelnika Beograda.

DSS i Radulović jedini dosledni

U analizi se ističe da su jedine dve programski dosledne izborne liste bila lista Demokratske stranke Srbije i lista bivšeg Ministra ekonomije Saše Radulovića "Dosta je bilo", koja je uputila radikalne kritike na račun uticaja političkih partija i ekonomskih politika srpskih vlada u prethodnoj deceniji.

"I dok je verovatno da će ta konzistentnost voditi DSS pravo u politički zaborav, Radulovićeva lista bi mogla da poveća značaj u Srbiji", naveo je Biber.

 

 

"Ukoliko partija želi da efektivno obavlja vlast, brzo će morati da poveća kapacitet jer kloniranje Vučića, koje se sugeriše u nekim satiričnim fotomontažama, nije mogućnost", naveo je on, u analizi koja je u celosti objavljena na portalu EurAktiv.

Apsolutna vlast je, kako Biber navodi, opasna i za srpsku demokratiju, pogotovo u zemlji u kojoj ne postoji prava kontrola vlasti, nezavisnih institucija je malo, dosta medija je lojalno vlasti, a "dve od tri opozicione stranke više žele da rade sa naprednjacima nego da ih kritikuju".

"Zbog fokusa spoljnih faktora na rezultate srpske vlade po pitanju Kosova nema ni glasa od spoljnog praćenja nedemokratskih praksi. Ne deluje realno da će nova vlada postati autoritarna ili zakoračiti nazad i krenuti Miloševićevim stopama, ali bi Srbija mogla da skrene sa učvršćivanja demokratije ka hibridnom sistemu koji se može videti u drugim zemljama regiona", ocenio je Biber.

On je ukazao i na to da su programske i ideološke razlike među partijama sve manje, kao i da su stranke spremne na koalicije sa partijama sa kojima nemaju mnogo toga zajedničkog.

"Na izborima su se nadmetale partije koje zvanično imaju iste ciljeve i među kojima nema vidljive ideološke razlike. Sve parlamentarne stranke žele da se priključe EU, govore o 'reformama' i protive se korupciji. Kao posledica, nema razloga da onaj koje na vlasti ne dobije izbore budući da nema pravog izbora", naveo je on.

Pročitajte još:

* SNS pokorila Srbe i Srbiju!

* Bakić: Zabrinjava moć jednog čoveka

* Rojters: Vučić kao Milošević

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.03.2014. 12:49
NIŠTA NIJE OPASNO ZA SRBIJU . SRBIJA je dala glas Vučiću a on je OBEĆAO BRISELU kako će voditi dalje SRBIJU . SRBIJU su izbušili špijuni i nevladin ološ sa svih strana zatim su EU ZLIKOVCI POTKUPILI TOMU , VUČIĆA I DAČIĆA I PROPAST SRBIJE JE SASVIM IZVESNA .
Ponedeljak 24.03.2014. 13:05
Slika govori sama za sebe: vodja i poltroni. Cela analiza mogla je da skrati na dve reci: veliko s....., i mi u njemu! Nesposobnu stranku i njene tkzv. strucnjake i savetnike (Lazu, Guzu, Pusu i ostale) rusi narod za najvise godinu dana.
Ponedeljak 24.03.2014. 15:39
SNS je otkinuo preveliki zalogaj, pa je na putu da se zagrcne...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online