Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 04.04.2012.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Nova lista uslova iz Brisela

Nakon dobijanja kandidature za članstvo u Evropskoj uniji Srbija je ušla u fazu koja treba da dovede do utvrđivanja datuma za početak pregovora. Realna su očekivanja da će tom datumu prethoditi brojna i teška uslovljavanja među kojima i otvoreno traženje priznavanja nezavisnosti Kosova. Za sada je to formulisano kao "postizanje dobrih odnosa sa susednim državama". Na tom nivou zadržao se Evropski parlament u delu Rezolucije usaglašene ovih dana, a čiji konačni tekst "Vesti" poseduju.

JEDNA OD SPORNIH PRIVATIZACIJA: Smederevski Sartid danas ponovo u rukama države
 



Taj dokument sadrži i nekoliko veoma interesantnih postavki, tačnije zahteva Srbiji, koji se odnose na brojne slučajeve pogrešne, propale privatizacije nekada vrlo uspešnih preduzeća kao i na neke postojeće zakonske odredbe koja će Srbija morati da menja.

Evropski parlament traži od Srbije da odmah, bez odlaganja, preispita spornu privatizaciju i prodaju 24 firme koje je Evropska komisija ranije istakla kao sporne i problematične. Rezolucija spominje: Sartid, Mobtel, Jugoremediju, C-market i ATP-Vojvodinu, ali se na spisku, prema saznanjima našeg lista, između ostalih, nalaze još i: Keramika iz Kanjiže, Zastava-elektro, Srbolek, Veterinarski zavod Zemun, Tehnohemija, "Večernje novosti", Luka Beograd, Prosveta, Trudbenik, Šinvoz, Azotara Pančevo, osnivanje i prodaja Nacionalne štedionice, koncesija za autoput Horgoš-Požega...

SARADNJA "PUKLA" POSLE 10 GODINA: Džon Gudis, predsednik Ju-Es stila, ministar Aleksandar Vlahović i Živomir Novaković, direktor Sartida, 2002. potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu
 


Od Beograda se traži da odmah sa ovih slučajeva skine postojeću oznaku poverljivosti dokumenata, klasifikovanih kao državna tajna, jer je to u suprotnosti sa evropskim standardima.


Sudeći po sadržaju tačke 21, Rezolucije Srbija bi se u budućnosti mogla suočiti sa zahtevom za vraćanje imovine ili obeštećenje vojvođanskih Švaba, deportovanih iz Jugoslavije po okončanju Drugog svetskog rata, od strane komunističkih vlasti, uz obrazloženje da se radi o saradnicima okupatora. U ovoj tački, istina, ne spominju se Nemci, ali se ukazuje na štetu pretrpljenu u okviru primene "kolektivne krivice" što se, nema sumnje, odnosi upravo na taj kolektivitet.


Veliku zabrinutost Evropski parlament izražava zbog ponovljenih optužbi, u procesima u Srbiji, na osnovama člana 359 Krivičnog zakona. Radi se o "zloupotrebi položaja". Navodi se da je takva zakonska odredba direktno u sukobu sa pravnim i civilizacijskim dometima moderne Evrope, da je zloupotreba službenog položaja u privatnom preduzeću neshvatljiva i da je treba eliminisati iz Krivičnog zakona Srbije. U tom smislu Evropski parlament očekuje reviziju svih značajnijih, krupnijih procesa vođenih u Srbiji po članu 359, obustavu ako su u toku, kao i vraćanje imovine privatnim licima, oduzete u takvim sudskim procesima.


Ovo će, bez sumnje, izazvati najveće interesovanje, svakako i oduševljenje u porodici Karić čiji je najpoznatiji član, Bogoljub Karić, već godinama u bekstvu upravo zbog procesa vođenih po članu 359. Budu li se događaji razvijali onako kako se može zaključiti na osnovama teksta Deklaracije, porodica Karić ima veliku šansu da u svoj posed vrati desetak luksuznih vila i mnoštvo automobila koji su im oduzeti u poslednjih nekoliko godina.

Dokumenti Udbe

 

Od Srbije se traži i očekuje da u što krećem vremenu eliminiše nasleđe bivših komunističkih tajnih službi, otvori arhive i obelodani sadržaje raznih dosjea. To se odnosi i na otvaranje Nacionalnog arhiva, ali i na stavljanje tih i sličnih sadržaja, kao i sadašnjeg rada tajnih službi pod parlamentarnu kontrolu.

 

Sloboda medija

 

Evropski parlament pozdravlja odluku države Srbije da se povuče iz vlasničkih struktura svih medija, pozdravlja otvaranje prostora i podršku medijima nacionalnih manjina i manjinskih grupa u Srbiji, ali podseća da je Srbija dužna otkloniti sve mehanizme i načine posrednog uticaja države na medije kao i stav države da zabrani komentare u medijima na određene sudske postupke i presude.

 

Lopovska privatizacija

 

I lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da su privatizacije u Srbiji bile pljačkaške i lopovske, ali da on ne želi da preuzme odgovornost za to.


- Nisam učestvovao u privatizacijama tih preduzeća koje su bile pljačkaške i lopovske. Trećina privatizacija je poništena, zakon je donet početkom 2000. Mi smo bili jedina stranka koja je glasala protiv - kazao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.04.2012. 12:06
Samo da se EU sto prije raspadne pa da dodjemo do daha.Ove fukare se bas namjerile na nas...hoce da nas uniste.Smrt EU!
Sreda 04.04.2012. 12:09
Necemo EU necemo NATO ! Srbija slobodna zemlja!
Sreda 04.04.2012. 12:21
Srecan put ko hoce. Mi necemo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online