Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.01.2018.
21:53
Vestionline, N1 A

"EU traži sporazum sa Prištinom, ne i priznanje"

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani boravi u Beogradu gde se sastao sa državnim vrhom, predstavnicima civilnog sektora, a otovrio je i poslovni forum Srbija - EU -2018. U intervjuu za "N1" kaže da EU od Srbije očekuje pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali da niko ne pomnije priznanje nezavisnosti.

Tanjug
Antonio Tajani: Mi želimo pravni sporazum

Pravno obavezujući sporazum Beograda i Pištine mora biti postignut pre 2023. godine, kaže Tajani za N1 i objašnjava da bi takav dogovor trebalo da uspostavi dobre odnose i doprinese stabilnosti regiona.

- Za nas je stabilnost regiona najvažnija, i to je bez takvog dogovora teško postići. U tom smislu osuđujem ubistvo srpskog političkog lidera Olivera Ivanovića. Želimo da saznamo ime ubice, ali i imena onih koji stoje iza tog ubistva - poručuje predsednik Evropskog parlamenta.

Na pitanje da li bi taj sporazum mogao da bude interpretiran kao priznanje nezavisnosti Kosova, Tajni je odgovorio odrično.

- Ne, ne ne. Mi želimo pravni sporazum. Priznanje nije nešto čime se mi bavimo, to je posao za države članice. To nije u našoj nadležnosti. Imate zemlje koje su za i koje su protiv. Mi treba da se potrudimo da dijalog bude dobar i da dođe do sporazuma - objasnio je on.

Govoreći o rezervama koje pojedine države članice EU iskazuju prema strategiji proširenja Unije, koja će biti predstavljena naredne nedelje, Tajani je rekao da to nije njegova lična odluka, već će o tome odlučivati Evropski parlament.

- Za mene je važno da radimo na proširenju. Otvaranje vrata nije rešenje. Rešenje je strategija za proširenje. Otvoriti vrata za Srbe je političko rešenje. Srbija je ključni igrač na Balkanu, ključna je za stabilnost, i imamo isto kulturno nasleđe, istoriju, ovaj grad je rimski grad, vi ste hrišćani kao i većina EU. Radimo na tome da postanete članica, moramo da radimo, na dva tri najvažnija polja, ali radite dobro - ocenio je Tajani.

Nakon sastanka sa državnim vrhom Srbije kaže da je optimista.

- Oni žele da rade za bolje zakone i više Transparentnosti i više sloboode. Potrebno nam je vreme, ali je to nešto što moramo da radimo. Predsednik mi je rekao da želi da radi na rešenju za Kosovo - naveo je on.

Tajani je izrazio zadovoljstvo što će predsednik Vučić sredinom februara posetiti Zagreb.

- To nije lak put, ali je važan. Važan je dobar dijalog sa Srbijom, ali bez dijaloga je nemoguće doći do rešenja - istako je predsednik Evropskog parlamenta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online