Sreda 04.04.2012.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Nova lista uslova iz Brisela

JEDNA OD SPORNIH PRIVATIZACIJA: Smederevski Sartid danas ponovo u rukama države
 



Taj dokument sadrži i nekoliko veoma interesantnih postavki, tačnije zahteva Srbiji, koji se odnose na brojne slučajeve pogrešne, propale privatizacije nekada vrlo uspešnih preduzeća kao i na neke postojeće zakonske odredbe koja će Srbija morati da menja.

Evropski parlament traži od Srbije da odmah, bez odlaganja, preispita spornu privatizaciju i prodaju 24 firme koje je Evropska komisija ranije istakla kao sporne i problematične. Rezolucija spominje: Sartid, Mobtel, Jugoremediju, C-market i ATP-Vojvodinu, ali se na spisku, prema saznanjima našeg lista, između ostalih, nalaze još i: Keramika iz Kanjiže, Zastava-elektro, Srbolek, Veterinarski zavod Zemun, Tehnohemija, "Večernje novosti", Luka Beograd, Prosveta, Trudbenik, Šinvoz, Azotara Pančevo, osnivanje i prodaja Nacionalne štedionice, koncesija za autoput Horgoš-Požega...

SARADNJA "PUKLA" POSLE 10 GODINA: Džon Gudis, predsednik Ju-Es stila, ministar Aleksandar Vlahović i Živomir Novaković, direktor Sartida, 2002. potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu
 


Od Beograda se traži da odmah sa ovih slučajeva skine postojeću oznaku poverljivosti dokumenata, klasifikovanih kao državna tajna, jer je to u suprotnosti sa evropskim standardima.


Sudeći po sadržaju tačke 21, Rezolucije Srbija bi se u budućnosti mogla suočiti sa zahtevom za vraćanje imovine ili obeštećenje vojvođanskih Švaba, deportovanih iz Jugoslavije po okončanju Drugog svetskog rata, od strane komunističkih vlasti, uz obrazloženje da se radi o saradnicima okupatora. U ovoj tački, istina, ne spominju se Nemci, ali se ukazuje na štetu pretrpljenu u okviru primene "kolektivne krivice" što se, nema sumnje, odnosi upravo na taj kolektivitet.


Veliku zabrinutost Evropski parlament izražava zbog ponovljenih optužbi, u procesima u Srbiji, na osnovama člana 359 Krivičnog zakona. Radi se o "zloupotrebi položaja". Navodi se da je takva zakonska odredba direktno u sukobu sa pravnim i civilizacijskim dometima moderne Evrope, da je zloupotreba službenog položaja u privatnom preduzeću neshvatljiva i da je treba eliminisati iz Krivičnog zakona Srbije. U tom smislu Evropski parlament očekuje reviziju svih značajnijih, krupnijih procesa vođenih u Srbiji po članu 359, obustavu ako su u toku, kao i vraćanje imovine privatnim licima, oduzete u takvim sudskim procesima.


Ovo će, bez sumnje, izazvati najveće interesovanje, svakako i oduševljenje u porodici Karić čiji je najpoznatiji član, Bogoljub Karić, već godinama u bekstvu upravo zbog procesa vođenih po članu 359. Budu li se događaji razvijali onako kako se može zaključiti na osnovama teksta Deklaracije, porodica Karić ima veliku šansu da u svoj posed vrati desetak luksuznih vila i mnoštvo automobila koji su im oduzeti u poslednjih nekoliko godina.

Dokumenti Udbe

 

Od Srbije se traži i očekuje da u što krećem vremenu eliminiše nasleđe bivših komunističkih tajnih službi, otvori arhive i obelodani sadržaje raznih dosjea. To se odnosi i na otvaranje Nacionalnog arhiva, ali i na stavljanje tih i sličnih sadržaja, kao i sadašnjeg rada tajnih službi pod parlamentarnu kontrolu.

 

Sloboda medija

 

Evropski parlament pozdravlja odluku države Srbije da se povuče iz vlasničkih struktura svih medija, pozdravlja otvaranje prostora i podršku medijima nacionalnih manjina i manjinskih grupa u Srbiji, ali podseća da je Srbija dužna otkloniti sve mehanizme i načine posrednog uticaja države na medije kao i stav države da zabrani komentare u medijima na određene sudske postupke i presude.

 

Lopovska privatizacija

 

I lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da su privatizacije u Srbiji bile pljačkaške i lopovske, ali da on ne želi da preuzme odgovornost za to.


- Nisam učestvovao u privatizacijama tih preduzeća koje su bile pljačkaške i lopovske. Trećina privatizacija je poništena, zakon je donet početkom 2000. Mi smo bili jedina stranka koja je glasala protiv - kazao je Dačić.

2024 © - Vesti online