Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 08.03.2012.
13:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Ugasila se Artemijeva škola

Dugo je, godinama i decenijama, pećinski manastir Crna reka, podno planine Mokre gore, na granici Raške oblasti i Metohije, bio najveća duhovna škola u srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Pod skutima svog duhovnog oca vladike Atrtemija, ovde su ponikli vladika-timočki Justin, vladika  raško-prizrenski Teodosije, iguman Dečana Sava Janjić, iguman manastira Sveti Toma u Johanesburgu Pantelejmon, igumani Sopoćana, Đurđevih stupova i Svetih arhangela: Teokist, Gerasim i Mihajlo, otac Petar Ulemek koji je sada na visokom položaju u Hilandaru i mnogi drugi...

Novi iguman Jovan

Za Crnu reku se govorilo da je škola nad školama, da je rasadnik kadrova srpske crkve i da će bar još pet-šest vladika izaći iz ovog neobičnog manastira. Međutim, desilo se ono što niko nije očekivao, ni želeo, zbog poznatih događaja, vladika Artemije je najpre smenjen, pa raščinjen, a za njim su, u nepoznato, krenula i sva njegova duhovna deca iz Crne reke - u jednom danu manastir je napustilo kompletno bratstvo, iguman Nikolaj i dvadesetak monaha i iskušenika sada su na jednom privatnom imanju u okolini Čačka.

Crkva je brzo reagovala, gotovo u istom danu, za novog igumana imenovan je otac Jovan koji je došao iz jednog manastira u okolini Niša, stiglo je i pet-šest monaha, nekoliko iskušenika.....

- Hvala bogu, u manastiru je ponovo brojno bratstvo, biće još brojnije, svima koji ovamo žele zbog spasenja svoje duše, zbog molitvi, posta, poslušnosti i Svetog Petra Koriškog vrata našeg konaka su širom otvorena. Završili smo novi konak, asfaltirali put do Ribarića, bliži smo vernicima i turistima - kaže iguman Crne reke otac Jovan.

Na prvi pogled reklo bi se da je u manastiru sve isto, ali nije: nema više čuvene Artemijeve škole u koju su hrlili mladi i školovani ljudi posvećeni Bogu iz cele Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije. Za zamonašenje u Crnoj reci, što je za mnoge bilo privilegija, čekalo se godinama, mnogi su dolazili baš zbog Artemija i načina na koji se ovde učilo i radilo.

Sada mesta ima dovoljno, ali je iskušenika manje, ni interesovanje za zamonašenje nije kao nekada. Iz manastira više ne izlaze školovani kadrovi (kažu za to treba vremena) koji postaju igumani širom Srbije i po srpskoj dijaspori. Neki tvrde da je bolje tako, da Crna reka treba da ima svoj mir, da je Artemije suviše forsirao ovu svetinju i da joj je, samo zato što je on ovde napravio karijeru, pridavao značaj koji ne zaslužuje. Mnogi, pak, žale za Artemijem i njegovom "školom" i tvrde da je Crkva na velikom gubitku, jer se nešto tako dobro i tako kvalitetno više teško može uskoro pojaviti.
 

Podeljeni vernici


Jedan deo vernika smatra da je Artemije zaista grešio i da je zaslužio smenjivanje i raščinjenje, drugi, međutim, veruju da je "stradao" zbog borbe za Kosovo i zato što se suprotstavio američkom potpredsedniku Bajdenu.


Bilo šta da je u pitanju, šteta je za Crnu reku, bila je to zaista velika duhovna škola, nadam se da će Crkva prevazići sve probleme koje je ovde imala i da će iz Crne reke ponovo "izaći" neke nove vladike i igumani - kaže publicista iz Novog Pazara Mirko Popovac.


Ispod kovčega


U narodu vlada verovanje da će svako ko uspe da zaspi ispod kovčega Svetog Petra Koriškog Čudotvorca, koji se čuva u odajama Crne reke, izlečiti sve bolesti. Veruje se da je višestruko lekovita i voda koja izvire u manastirskim pećinama. Zato u manastiru, posebno, uoči Petrovdana, spava po nekoliko stotina vernika-nevoljnika (dolaze i pripadnici drugih vera) iz raznih krajeva Srbije i bivše Jugoslavije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.03.2012. 13:19
Није се угасило сведочење Владике Артемија и верног му монаштва, већ се раширила широм Народа. Садашњи "игуман" није ништа друго до оцеубица у савезу са оцеубицама, јер и Јован је као и Теодосије, Сава и др. духовно чадо Владике Артемија коме су због свог егоизма и самовоље окренули леђа јер им је постао дражи шири пут овога света. Нека нам је Владика Артемије жив и здрав на многаја љета!
Četvrtak 08.03.2012. 13:16
Nije nista isto,sada su manastiri prazni ima po jedan monah koji vise nije u manastiru nego sto jeste a i narod slabije posecuje svetinje.Artemije je mozda imao greske ali kao svako zivo bice i on je radio i gresio a i mnogo dobrih stvari uradio koje su ZUTI sa prozapadnim SVESTENSTVOM I VLADIKAMA napravili raskol u CRKVI.
Četvrtak 08.03.2012. 13:31
Ко иде за владиком Артемијем иде за Христом а ко иде за екуменистима,папистим....иде у пропаст!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online