Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.03.2012.
12:03
D. Dekić - Vesti A

Put do očevine pun prepreka

Predsednik Mreže za restituciju Mile Antić apelovao je na naslednike imovine oduzete posle Drugog svetskog rata u Srbiji, među kojima je i mnogo onih koji žive u rasejanju, da ne žure sa predajom zahteva za restituciju dok ne prikupe svu dokumentaciju, kako nadležni organi ne bi odbacili njihova potraživanja.

- Rok za podnošenje je dve godine, pa ima dovoljno vremena da se sakupe svi papiri i prođe ta komplikovana procedura. Neka rade temeljno, osim u "čistim" slučajevima kada može da im bude vraćeno njihovo zemljište, jer na njemu nije bilo nikakvih promena i ostalo je poljoprivredna parcela - objašnjava Antić u intervjuu za "Vesti".
 

Zašto je, prema vašem mišljenju, procedura komplikovana?

- Znamo da Zakon upravnom postupku omogućava dopunu dokumentacije tokom postupka, ali ne i u ovom slučaju, što ukazuje na skrivenu nameru zakonodavca da oteža postupak i, mogu da kažem, da odvrati vlasnike od očevine ili dedovine. Odnosno da ih natera da odustanu i trajno ih liši onoga što im pripada.

Vaše udruženje je u više navrata isticalo nezadovljstvo Zakonom o restituciji. Zbog čega?

- Vraćanje imovine u obveznicama je podmukla prevara i zato ćemo insistirati na promeni zakona i na uvođenju zamenske restitucije. To znači da ako vlasniku ne može da se vrati njegovo zemljište, jer je tu neka zgrada, onda treba da mu se, putem kompenzacije, nadoknadi drugom parcelom iste površine. Nismo zadovoljni, jer mislimo i da većina zemljišta neće biti vraćena vlasnicima, a novca za obeštećenje nema i pitanje je hoće li moći novčano da nadoknade ljudima ono što je njihovo, pa zato i smatramo da je namera da naslednici budu prevareni.

Da li postoji drugo zemljište kojim bi takva kompenzacija bila izvršena?

- Naravno, Država Srbija, AP Vojvodina i lokalne samouprave raspolažu ogromnom imovinom, a u čak 97 odsto slučajeva se radi o zahtevima za vraćanje zemljišta. Ukupno oko 300.000 hektara, dok su ostalo stanovi, poslovni prostor, fabrike, mlinovi, štamparije i slične nepokretnosti koje su bile u privatnom vlasništvu pre nacionalizacije.

Imate li podatke koliko poseduje država?

- Republika Srbija danas u vlasništvu ima poljoprivrednog zemljišta bar duplo više od onoga koliko svi građani zajedno potražuju. Prema podacima Uprave za poljoprivredno zemljište reč je o 425.000 hektara u svojini Srbije. Činjenica koja se skriva od javnosti jeste da od toga ubira zakup, a još je 150.000 hektara sakriveno po raznim zadrugama, kombinatima i nekim drugim privatizovanim preduzećima. Takođe, naslednici potražuju 40.000 hektara šuma, a država poseduje 1.375.000 šumskog zemljišta. Sve to, ako se ne budemo borili, praktično može da bude opljačkano.

Da li je to zemljište u tajkunskim rukama?

- U tajkunskim ili stranačkim, pošto sve ovde, pa i tajkune drže partije. Zemljišta ima dovoljno da naslednicima bude vraćeno, ali je jasna želja da im ne bude vraćeno, već da budu obeštećeni i zato Mreža za restituciju pokreće akciju za promenu postojećeg Zakona o restituciji.
 

Dijasporo, čuvaj originale

 

Šta savetujete građanima u dijaspori koji potražuju imovinu?


- Oni bi trebalo da se informišu kod Agencije za restituciju ili da se obrate Mreži za restituciju da bi se informisali do detalja šta im je potrebno od dokumentacije, od umrlica za lica od kojih nasleđuju konfiskovanu imovinu, rešenja o nacionalizaciji vlasništva do toga šta se danas nalazi na parcelama koje nasleđuju. Moram da ih upozorim da originale dokumenata nikako ne predaju, već eventualno daju na uvid, a da uz zahtev podnesu overenu fotokopiju. Takođe moraju da predaju lična dokumenta kao što je izvod iz matične knjige rođenih. 


Susretljivi sa naslednicima

 

Kako ocenjujete rad Agencije za restituciju?


- Agencija je krenula u susret nalednicima, uveli su dva telefona za informisanje građana, na sajtu stavili obrazac i ukazali im na proceduru i prikupljanje potrebne dokumentacije. Direktor Agencije je upozorio sve koji potražuju imovinu da su oslobođeni plaćanja administrativnih i sudskih taksi, kao i da su nadležni organi dužni da im izdaju potrebnu dokumentaciju u roku od 30 dana. 

POVEZANE VESTI

Utorak 06.03.2012. 12:12
a ko da ti vrati imovinu anticu? oni koji su je uzeli ,da se isele iz srpskih kuca mislis? osnujte streanku srba iz srbije ,jer samo srbima iz srbije je oduzimana imovina ,koja je davana titinim jugoslovenima za razne "zasluge". dace jugosloveni da svi poreski obveznici daju nesto malo ,da bi se reklo eto krenulo je,ali opet srbi iz srbije treba da daju iz svog dzepa da jugosloveni ne bi morali da vracaju srpku imovinu. zamislite prijave sa svom dokumentacijom na posti,kao da kad su oduzimali trazili dokumentaciju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online