Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 20.02.2012.
02:16
Press A

Naprednjaci napravili vladu u senci

Srpska napredna stranka obrazovala je vladu u senci, piše beogradski "Pres" pozivajući se na izvore u toj partiji. Resori su podeljeni kroz savete, čiji su predsednici, kako navode sagovornici lista, najozbiljniji kandidati za ministarske pozicije ako naprednjaci budu formirali buduću vladu.

Tomislav Nikolić (prvi zdesna) će da diriguje, Aleksandar Vučić (prvi sleva) će da ide po Rusiji i Evropskoj uniji, biće mesta i za domaćina Velju Ilića (u sredini)
 

Na predlog lidera stranke Tomislava Nikolića, predsedništvo SNS-a odredilo je sastav i delokrug svakog saveta, koji funkcionišu po principu ministarstava.


Okosnica vlasti

- Saveti su podeljeni po sektorima koji pokrivaju različite oblasti društva, čini ih više odbora i njihova struktura zapravo liči na ministarstvo. To i jeste cilj, da budemo organizaciono i kadrovski spremni da rukovodimo takvim sistemima - navode naši izvori iz SNS-a i ističu da naprednjaci daju veliki značaj savetima koji će biti okosnica buduće vlade ako SNS pobedi na izborima.
 

Velji Iliću infrastruktura, Vulinu socijala

Ako koalicija okupljena oko SNS-a dođe na vlast, portfelj infrastrukture bi najverovatnije vodio bivši ministar za kapitalne investicije i lider Nove Srbije Velimir Ilić. Prvi čovek PS Aleksandar Vulin slovi za kandidata da vodi resor rada i socijalnih pitanja.

Premijersko mesto već je rezervisano za Nikolića, a zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić je na čelu saveta za međunarodnu saradnju, koji ima posebne odbore za saradnju sa Ruskom Federacijom i Evropskom unijom. Savetom za ekonomska pitanja rukovodi funkcionerka SNS-a Jorgovanka Tabaković.


Poslanik naprednjaka Borislav Pelević je na čelu saveta za društvene delatnosti, sport i omladinu.


- Naša vlada će raditi po programima tih saveta, ali neće svi predsednici saveta biti i resorni ministri - rekao nam je Pelević. On je dodao da nema ambicije da bude ministar sporta, ali je otkrio plan SNS-a da čim dođu na vlast, promene Zakon o sportu.


Zavisi od partnera

Ko bi od predsednika saveta SNS-a dobio ministarsku funkciju zavisi i od koalicionih partnera, s kojima bi eventualno naprednjaci obrazovali buduću vlast. U svakom slučaju, od ukupno 18 saveta SNS-a trećina nema lidere.


Osim što prate pojave iz svog sektora i predlažu rešenja, saveti pomažu i u pripremi strategije stranke. Naši izvori navode da su saveti uključeni u izradu i realizaciju svih stranačkih projekata, kao i da su deo gotovo svake delegacije.


- Bilo da se održava sastanak sa potencijalnim političkim partnerima ili delegacijama ambasada uticajnih zemalja, ili se putuje u zvanične posete nekoj državi, pored najviših funkcionera stranke tu su uvek i predstavnici nekih saveta. Tom prilikom se prave kontakti sa evropskim zvaničnicima i investitorima, kako bi lakše sarađivali kada dođemo na vlast - zaključili su sagovornici “Presa“.

Ko je zadužen za šta?

* Za međunarodnu saradnju sa posebnim odborima za saradnju sa Ruskom Federacijom i EU - Aleksandar Vučić

* Za ekonomska pitanja - Jorgovanka Tabaković

* Za energetiku - Zorana Mihajlović

* Za poljoprivredu i razvoj sela - Zoran Mašić

* Za prirodne resurse, zaštitu životne sredine i održivi razvoj - Aleksandra Tomić

* Za pravna pitanja sa posebnim odborom za pravosuđe - Nikola Selaković

* Za društvene delatnosti, sport i omladinu - Borislav Pelević

* Za zdravstvo i socijalna pitanja - Gradimir Dragutinović

* Za kulturu - Radoslav Pavlović

* Za brigu o deci i populaciju - Stana Božović

* Za izbegla i raseljena lica - Marko Atlagić

* Za nacionalne manjine - Laslo Puškaš

* Bez predsednika su saveti za: industriju, saobraćaj i veze, penzionere, bezbednost, odbranu i obrazovanje, nauku i tehnologiju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.02.2012. 02:42
Batalite da se nervirate i pogledajte video... http://www.youtube.com/watch?v=1sOipKZM5Rc&feature=player_embedded#!
Ponedeljak 20.02.2012. 08:22
DVERI su nešto novo što je narod cekao i docekao,a izbori ce to pokazti i dokazati.
Ponedeljak 20.02.2012. 07:55
Zec je još u šumi, a ražanj je već pripremljen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online