Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.10.2016.
20:20
B. Đokić - Vesti A

Moskva cepa srpsku vladu!

Rascep u vrhu vlasti čini se da je konačan, nezvanično saznaju "Vesti" iz vrha vladajuće stranke u Srbiji. Naime, u strahu da neće dobiti dovoljnu podršku SNS-a i premijera Aleksandra Vučića, ali i zbog poslednjih dešavanja u regionu, predsednik Tomislav Nikolić politički se sasvim okrenuo Rusiji i kod njih traži podršku kako bi ponovo pobedio na predsedničkim izborima.

Tanjug
Pogled na Istok: Nikolić u Svetotrojičkoj lavri Aleksandar Nevski

Otvoreno svrstavanje na jednu stranu potpuno je u suprotnosti sa politikom države.

- Toma se potpuno okrenuo Rusiji, od njih traži pomoć kako bi pobedio na izborima. Ne računa više na do sada koliko-toliko mlake odnose sa Zapadom i svu svoju politiku želi da uskladi sa ruskim interesima. On smatra da mu je to jedini način da osvoji drugi predsednički mandat - kaže izvor "Vesti" iz vrha SNS-a.

Sledećih meseci, dodaju naši izvori, Nikolić planira više poseta Rusiji i prijem ruskih izaslanika. Time, navode oni, želi da učvrsti vezu sa Rusima i da se pred narodom pokaže kao jedini i neprikosnoveni ruski čovek u Srbiji.

- Zbog toga je došao u ozbiljan sukob i sa Vučićem i sa dobrim delom stranke i Vlade. Iako je mnogo rusofila u vrhu naše partije, realnost je takva da moramo oprezno da hodamo na žici između Rusije i EU. Opkoljeni smo zemljama EU i NATO i hteli ili ne moramo tome da prilagodimo našu politiku. Međutim, Nikolić je zbog drugog predsedničkog mandata spreman da se otvoreno stavi na stranu Rusije, bez obzira na to koliko to može štetiti srpskim nacionalnim ciljevima. Kontakti između njega i Vučića više gotovo i ne postoje, odnosno spali su na službene i protokolarne - objašnjava naš izvor.

Iz tog razloga, Nikolić je i pristao na vežbu BARS 2016 u Beogradu, gde će srpski i ruski vazduhoplovci vežbati na batajničkom aerodromu nekoliko dana. Ruska agenija TAS prenosi da je Nikolić istakao da je Srbija "položila test, dokazujući sposobnost da održi visok nivo bilateralnih odnosa sa Rusijom".

Prst na čelo

Zapadne zemlje treba da razmisle da li su zaista demokratske ili su pod komandom jednog lidera, izjavio je srpski predsednik Tomislav Nikolić.
- Verujem da mnoge države, uključujući one koje čvrsto veruju da su demokratske, treba da zastanu i razmisle da li zaista žive po sopstvenim principima ili uvek izvršavaju naredbe jednog vođe - rekao je Nikolić.

- Da je Beograd pratio stope mnogih zapadnih zemalja uvođenjem sankcija Moskvi, možda bi tek godinama kasnije shvatili da smo potpali pod njihov uticaj. Sa druge strane, da smo uveli sankcije, upropastili bismo sve šta smo postigli kroz godine i vekove samo zato što je neko drugi to naredio - rekao je Nikolić.

Lovcima zabranjen prelet

Vojna vežba avijacija Rusije i Srbije u Beogradu nije mogla da prođe u senci NATO-a. Naime, i u ovom primeru videlo se kakva je geopolitička situacija Srbije, te da sve priče o nekoj vojnoj pomoći Rusije u nekom famoznom sukobu nemaju veze sa realnošću. Naime, vlasti Rumunije i Bugarske zabranile su prelet ruskim lovcima koji je trebalo da učestvuju na vežbi i uputili ih da, ukoliko žele da ih pošalju u Srbiju, spakuju lovce u transportne avione i tako prelete do Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online