Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 14.02.2012.
07:46
B92 A

Hiljade lekara pobeglo u svet

Više od šest hiljada lekara iz Srbije otišlo je da radi van zemlje, a na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 2.000 lekara opšte prakse i skoro 100 specijalista, pišu "Večernje novosti".

Posla, a ni para, za mnoge lekare nije bilo u Srbiji, pa su oni lako presekli i svoje stetoskope preselili u Nemačku, Sloveniju, Alžir, Libiju, SAD, čak i u Australiju.

Samo prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, na birou je oko 2.000 lekara opšte prakse i skoro 100 doktora specijalista. Većina njih nije dobila nikakvu šansu za ulazak u neku od zdravstvenih ustanova. Čak ni mogućnost da volontiraju, pišu "Novosti". Za njih su klinike van Srbije - jedina šansa.

Srbija, zemlja nepotizma i partokratije i u medicini

Stručnjaci upozoravaju na to da je gubitak mladih ljudi za našu zemlju nemerljiv. Naročito ako se uračuna da državu svaki svršeni student medicine košta nekoliko hiljada evra. Kada se na to dodaju troškovi specijalizacije, cifra je znatno veća. Ovih dana, oglasi za posao u inostranstvu oblepljeni su svuda po domovima zdravlja, pišu "Novosti".

Najveći broj lekara odlazi trbuhom za kruhom, jer su sami našli klinike i slali svoje biografije. Tu su i preporuke kolega koji već rade u nekoj od bolnica ili privatne agencije koje posreduju. Tek mali broj zdravstvenih radnika nađe posao preko ”bare” zahvaljujući Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Kako smo saznali, prošle godine ih je tek dvadesetak otišlo iz zemlje na ovaj način.

Mnoge evropske zemlje suočavaju se sa problemom manjka lekara, jer većina njihovih doktora hoće da radi po velikim gradovima. Tako, lekarske stolice ”zvrje” prazne po manjim mestima. To je idealna prilika za naše stručnjake, koji bi, najverovatnije, u Srbiji penziju dočekali na birou.

Jedna od zemalja koja se ”raduje” srpskim lekarima svakako je Nemačka. Svake godine nekoliko desetina zdravstvenih radnika spakuje kofere i ode. Nisu, međutim, doktori sa biroa jedini koji traže šansu u inostranstvu.

Među njima ima i lekara sa višegodišnjim stažom, kojima je, kako kažu, dosta neorganizovanosti, nerada i javašluka po srpskim bolnicama.

Ko nedostaje u Srbiji?

 

Bolnice u Srbiji ”kubure” sa radiolozima, anesteziolozima i patolozima. Specijalizacija lekara radiologa traje oko pet godina. Još toliko je potrebno i prakse da bi mogli samostalno da rade. Njihov nedostatak najviše se oseća u onim ustanovama koje imaju savremene aparate za dijagnostiku, ali nema ko da radi.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.02.2012. 07:54
Unistili su zemlju a pricaju da niko sem njih ne zna da vodi drzavu.OVAKO SIGURNO NE.
Utorak 14.02.2012. 10:23
Bice još vece bježanije ako ovi diletanti ostanu na vlasti posle izbora,odnosno bice to pravi egzodus iz Srbije. Za zivot Srbije.
Nedelja 04.03.2012. 13:43
ostali su samo nadri lekari.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online