Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.09.2015.
12:39
Tanjug A

Dramatične brojke: 81 % mladih lekara razmišlja o odlasku iz izemlje

Više od 75 odsto lekara zaposlenih u zdravstvenom sistemu Srbije razmišljalo je o odlasku iz zemlje, a taj procenat je dramatičniji kod lakra mlađih od 35 godina. Njih čak 81 odsto razmišlja o napuštanju zemlje, rezultati su izstraživanja o migraciji zdravstvenih radnika, što je, kako je navedeno, rastući problem koji bi u narednim godinama mogao da ugrozi stabilnost sistema zdravstvene zaštite.

Reuters
Mladi lekari ne vide nikakvu perspektivu u Srbiji

Na predstavljanju istraživanja ''Migracija zdravstvenih radnika iz zemalja Zapadnog Balkana - analiza uzroka, posledica i politika'' rečeno je i da je prema popisu stanovnika Srbije u 2011. godini ukupno 1.186 lekara - građana Srbije radilo u inostranstvu, a da su za odlazak ključni ekonomski motivi.

- Rezultati istraživanja su pokazali da je više od 75 odsto lekara razmišljalo o odlasku iz zemlje - ikada u životu ili nedavno. Taj procenat je još veći (81 odsto) kod mlađih ispitanika do 35 godina starosti - rekla je saradnik na istraživanju u Srbiji dr Maja Krstić.

Ona je istakla da su osnovni razlozi zbog kojih lekari žele da odu u inostranstvo - loša ekonomska situacija i niska primanja, nezadovoljstvo poslom, loši uslovi za rad, nemogućnost zapošljavanja i nepostojanje dalje perspektive.

Krstić je istakla i da je od 2012. godine Lekarska komora Srbije izdala oko 2.000 ''potvrda o dobroj reputaciji'' lekarima, uz stalno povećanje broja izdatih uverenja.

Istraživanje je pokazalo i da je najveći broj potvrda u prošloj godini izdat lekarima bez specijalizacije i specijalistima opšte hirurgije, radiologije, interne medicine i anesteziologije.

Navodeći da je u Srbiji krajem 2014. godine bilo 2.644 nezaposlenih lekara, ona je rekla da godišnji broj upisanih studenata nije u skladu sa realnim mogućnostima za zapošljavanje u Srbiji.

Na skupu je upozoreno i da guitak velikog broja angažovanih profesionalaca usled migracija utiče na dostupnost i kvalitet zdravstvenih usluga, a ujedno otežava potreban transfer znanja na mlađe generacije.

Predsednik Regionalne komore Beograda Olga Popović rekla je da je do sada, od početka godine, u Beogradu izdato oko 250 zahteva za odlazak u inostranstvo.

- Pola su lekari opšte prakse - početnici, a pola lekari sopecijalisti. Oni uglavnom idu u Nemačku, a poslednjih mesec i po dana zahtevi se uglavnnom odnose na Ujedinjene Arapake Emirate, Katar - rekla je Popović.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje naveli su da se na njihovoj evidenciji trenutno nalazi ukupno 2.400 lekara opšte medicine i oko 8.600 medicinskih sestara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online