Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 07.02.2012.
12:34
J. Arsenović - Vesti A

Preko pošte do obeštećenja

Zahtevi za povraćaj imovine moći će da se podnesu od 1. marta na šalterima 150 pošta širom Srbije. Agencija za restituciju uputila je javni poziv za podnošenje zahteva građanima i pravnim sledbenicima koji su zainteresovani za povraćaj odnosno obeštećenje imovine oduzete posle 9. marta 1945.

Rok za podnošenje zahteva je dve godine, odnosno najkasnije treba da bude podnet do 1. marta 2014. To je dovoljno vremena da se pribavi sva neophodna dokumentacija koja se mora priložiti uz zahtev, a koja potvrđuje pravo vlasništva, odnosno pravo nasleđivanja oduzete imovine.

Najranije za šest meseci


Prema ranijim objašnjenjima u Vladi Srbije, rok isplate obveznica neće biti produžavan, a vlasnici koji dobiju rešenje o obeštećenju posle 2015. dobiće tada u novcu iznos glavnice i kamate za period do trenutka donošenja rešenja.
 

U Agenciji kažu da bi bivši vlasnik, odnosno njegov naslednik mogao najranije šest meseci posle podnošenje zahteva da se nada povraćaju imovine, pod uslovom da je zahtev kompletiran i ukoliko na imovini nema nikakvih spornih vlasničkih momenata.

- Prva vrsta podataka odnosi se na starog vlasnika kome je imovina oduzete, druga je u vezi sa imovinom, dokumentacija iz katastra, zemljišnih knjiga i druga dokumenta neophodna da bi se identifikovala imovina koju potražuju, i treća se odnosni na naslednike - navodi direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.
 

Kako je "Vestima" rečeno u Agenciji, naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu ako već nisu u prilici da sami nabave sva neophodnu dokumentaciju, trebalo bi da u Srbiji ovlaste neku osobu koja će taj posao umesto njih obaviti.

- Oni zahtev mogu skinuti sa našeg sajta i zbog zahteva ne moraju da dolaze u zemlju, ali im je neophodan i novi izvod iz zemljišnih, odnosno vlasničkih knjiga i to mogu jedino ovde da podignu. U suprotnom, ako nemaju potpunu dokumentaciju, originalne ili overene fotokopije, zahtev će biti odbijen - rečeno je u Agenciji.

Suština srpske restitucije jeste da će imovina koja ne može da se vrati u naturi biti nadoknađena novčano, preko obveznica čije emitovanje počinje 2014. Za to je predviđeno dve milijarde evra, a obveznice će biti isplaćivane u roku od 15 godina, po principu isplate stare devizne štednje.

Nažalost, u manjem broju slučajeva , prema procenama u tek najviše 20.000 slučajeva, od očekivanih 150.000 hiljada zahteva, biće moguć povraćaj u naturi! Pri tom, maksimalno obeštećenje za jednog vlasnika po svim osnovama biće pola miliona evra.

POVEZANE VESTI

Petak 02.03.2012. 01:07
ZA POVRACAJ IMOVINE TREBA PRILOZITI ORIGINALE....PA AKO IH POSTA (DRZAVA) IZGUBI, STA CE MO SLEDECI PUT PRILOZITI? BICEMO ISTRAJNI I TAJ DAN MORA DOCI I DOBICEMO NASU IMOVINU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online